Helyi közélet

2012.03.17. 17:17

A diszkriminációmentesség legyen a világhálón is

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nemrégiben határozatban kimondta: a legutóbbi internetes népszámlálás diszkriminálta a vakokat és a súlyos látássérülteket.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nemrégiben határozatban kimondta: a legutóbbi internetes népszámlálás diszkriminálta a vakokat és a súlyos látássérülteket.

Papp Erika

Ezzel kapcsolatban sajtóközleményt adtak ki. Ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megsértette az egyenlő bánásmód követelményeit, vagyis hátrányos megkülönböztetés történt az említett emberekkel szemben. Dióhéjban: beszámolnak arról, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete eljárást kezdeményezett az EBH-nál. Ennek értelmében a képernyőolvasó szoftvert alkalmazó látássérültek hátrányt szenvedtek a többi polgárral szemben. A jobb megértés végett tudni kell, hogy a képernyőolvasó olyan beszélő program, amely minden szöveget és adatot hangosan felolvas, ami a monitoron látható. Tehát egy segédeszköz, mellyel a látáskárosodottak is teljes mértékben képesek használni a számítógépet a munkában és a mindennapi életben.

A hátrány a népszámláláskor abban állt, hogy ők nem tudták kitölteni az internetes kérdőívet. Emiatt számos látássérült élt panasszal, mert a szóban forgó internetes oldalt, ahol a kérdőív található, nem olvassa a beszélő szoftver. Kitérőleg megjegyzendő: a világhálón megszámlálhatatlan olyan egyéb weboldal található, amely nem vakbarát, azaz az itt tárgyalt kérdőívhez hasonlóan nem férhető hozzá az érintettek számára. Továbbá: ha eszerint gondolkodunk, akkor nap mint nap többször kerülnek hátrányos helyzetbe az informatika terén. Pedig a megfelelő, költséget nem igénylő szabvány alkalmazásával elhárítható lenne ez az akadály, csak egy kis tapintat, odafigyelés kellene. Ráadásul a vakbaráttá alakított weboldalaknak sem külső megjelenésük, sem tartalmuk tekintetében nem romlana a színvonala.Egy olyan weboldal esetében, mint a KSH-é, amely a népszámlálás kérdőívét tartalmazza, a mindenki számára való hozzáférhetőséget több jogszabály is előírja.

Sajnos, hazánkban az átlag emberek és a közintézmények java része még nincs tisztában az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód fogalmával. Ez a statisztikai hivatal védekezéséből is kitűnik, hiszen azzal érvelnek, hogy a látók közül is sokan igényelték a számlálóbiztos segítségét a kérdőív kitöltéséhez. Ezért a KSH szerint nem történt jogsértés. Azonban az életben ez másképpen valósult meg, ugyanis a látáskárosodottak elestek a választás lehetőségétől. Eszerint a KSH téved, amikor úgy gondolja, hogy a segítség biztosítása egyenlő az akadálymentesítéssel. Valójában az akadálymentesítés olyan technikai megoldásokat jelent, melyeknek használatával a fogyatékkal élő emberek számára mások segítsége nélkül érhető el egy-egy adott szolgáltatás.Az EBH határozata egyébként sikeresnek mondható. Hiszen az eljárás elindításának célja az volt, hogy rávilágítson: manapság egyetlen fogyatékos ember sem kerülhet a fentihez hasonló helyzetbe, valamint a törvény rendelkezései mindenki számára kötelező érvényűek. Ennek alapján a társadalom minden tagjában tudatosítani kell, hogy a fogyatékkal élőknek is joguk van a diszkriminációmentes élethez.Mindez kommentálható a Vasárnapi Keletben 2012. március 4-én megjelent, Az akadálymentesítés nemcsak pénz, hanem odafigyelés kérdése is című riporttal. Merthogy a népszámlálás során bekövetkezett hátrányos megkülönböztetés valóban sérelmes. Ám ha belegondolunk, hányszor szenved el diszkriminációt naponta az a körülbelül 600 ezer sérült ember, aki honfitársunk, akkor a népszámláláskor – mely tíz évenként egyszer van – történt hátrány az élet szinte minden területén végbemenő diszkriminációhoz képest csekélységnek tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában