Helyi közélet

2012.03.24. 11:28

A legrövidebb hétvége

Mindössze 23 óra lesz a hétvége, ettől nem tud rövidebb lenni. Ennek oka a március 15-dike miatti munkarend átszervezés, és a nyári időszámításra történő egy idejű áttérés.

Mindössze 23 óra lesz a hétvége, ettől nem tud rövidebb lenni. Ennek oka a március 15-dike miatti munkarend átszervezés, és a nyári időszámításra történő egy idejű áttérés. Az egyik oldalon azt hallani, hogy az óraátállítással évente 120 gigawattóra villamos energia takarítható meg, ez a mennyiség egy városnyi háztartás éves fogyasztásának felel meg. A számítás alapja az, hogy az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszerrel március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

A villamosenergia-rendszerek terhelési adatait elemző szakemberek szerint a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta másfél-három százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Ez a mennyiség akár egész évre elegendő lenne ezer háztartás számára.

Az őszi visszaállás már nem hoz ilyen látványos változást, ugyanis ekkor már az emberek sötétben kelnek és fekszenek. Ma reggel a nap kelt 5 óra 41 perckor, és nyugszik 18 órakor. Az óraállítással elért megtakarítás sokak szerint részben porhintés, ugyanis akkor, amikor az ember éber, tevékeny, de még sötét van, akkor saját maga fizeti az otthoni villanyégetést, és a munkahelyén, vagy központi ellátó rendszerekben nem kell felkapcsolni a lámpákat. Lényegében a problémát csak áttolják a magánszférára. Magyarország 1980 óta tér át minden évben a nyári időszámításra, 1996-ig ez szeptember végéig tartott, ekkor igazították egy kormányrendelettel a nyári-téli óraátállítást az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez.

Melyik az igazi pontosidő, a téli, vagy a nyári, mit csináljunk az órával? Hivatalosan ma hajnalban 2 órakor kellene előre tekerni a mutatókat 3 órára és a valódi pontos idő továbbra is 2 óra, tehát a téli időszámítás a valódi csupán fél évig átrendezzük a napirendünket. 

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában