Helyi közélet

2012.03.25. 20:22

Állami földeket kaptak bérbe a gazdálkodók

<span style="color: black; font-family: Tahoma; font-size: x-small;"> </span><span style="color: black; font-family: Tahoma;">Tiszalök - Két borsodi és egy megyénkbeli, újfehértói gazdálkodónak adott át földhaszonbérleti szerződéseket szombaton Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tiszalöki arborétumban.

Tiszalök - Két borsodi és egy megyénkbeli, újfehértói gazdálkodónak adott át földhaszonbérleti szerződéseket szombaton Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tiszalöki arborétumban. A szaktárca vezetője az ünnepségen elmondta: mintegy 65 ezer hektár állami föld haszonbérletbe adását hirdette meg a kormány, ennek fele jelenleg is elbírálás alatt van. Térségenként átlagosan 20-25 pályázat érkezik be, amit szakértők bírálnak el. A programmal a helyi családi gazdaságokat, a kis és közepes családi vállalkozókat kívánják segíteni. Jellemzően 10-30 hektáros földterületekre érkeznek be pályázatok, a 20 évre szóló szerződések feltétele, hogy a gazdálkodóknak állattartást is vállalniuk kell.

 – Ezzel azt akarjuk elérni, hogy minél több állatot tartsanak Magyarországon, így magasabb feldolgozottságú szintű termékeket tudjunk előállítani, hiszen így nem gabonával, hanem hússal, tejjel, tejtermékkel tudunk megjelenni a piacon – fogalmazott Fazekas Sándor, akinek útja a helyi vízerőmű után a 20. születésnapját ünneplő belvárosba vezetett, ahol hazánk vidékfejlesztési stratégiáját ismertette egy vidékfejlesztési fórumon, majd a „Szeretlek, Tiszalök” jubileumi gálán köszöntötte a tiszalöki lakosokat. 

KM-PI    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában