Helyi közélet

2012.03.10. 20:29

Belvíz veszély

Másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Felső-Szabolcsban.Az elöntött területek nagysága eléri a 250 hektárt.

Másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Felső-Szabolcsban.Az elöntött területek nagysága eléri a 250 hektárt. Így a Tiszaberceli szivattyútelep már 70 százalékban üzemel. A tavaly kialakult helyzethez hasonlóan a lakóházak még nincsenek veszélyben.

Alig egy éve még kritikus volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a belvizi helyzet, akkor 28 önkormányzat tartott fent készültséget. Újfehértón folyamatosan kézi szivattyúkkal védekeztek. Most jobb a helyzet, a jelenlegi készültséget Felső-Szabolcsban az indokolta, hogy 30-60 centiméteres hóréteg alakult ki, amely 50-70 milliméter esővíznek felel meg. A Tiszaberceli szivattyútelep így már 24 órában fogadja a területről összegyűjtött vízmennyiséget, amelyet a Tiszába emelnek át.

A biztonságot tovább növelheti az a nagyszabású pályázat, amely keretében a belvízrendszer korszerűsödhet Felső-Szabolcsban, mert például a szivattyútelepek elektromos rendszere és vezérlése 30-50 évesés és sok helyen még nincs kiépített ár-és belvízi térinformációs rendszer sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában