Helyi közélet

2012.03.05. 17:24

Csütörtökön van a Vese Világnapja

Nyíregyháza - A vesebetegség, a veseelégtelenség ma már népbetegség, a lakosság 5-10 százalékát érinti.

Nyíregyháza - A vesebetegség, a veseelégtelenség ma már népbetegség, a lakosság 5-10 százalékát érinti.Az elmúlt évtizedben megduplázódott a krónikus veseelégtelenségben szenvedők száma. A primer vesebetegségek mellett a veseelégtelenség gyakoriságának növekedésében a népbetegségnek számító elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség az elsődleges ok.

Riasztó adatok

– Nemzetközi felmérések szerint 2007-ben a világon több mint egymillióan részesültek vesepótló kezelésben (művese kezelés, vagy hasűri dialízis) és 470 ezer volt az átültetett vesével élők száma. Előrejelzések szerint a Föld népessége évente 1,2 százalékkal nő, ugyanakkor a veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése eléri a 6 százalékot. Ma már elmondhatjuk, hogy a lakosság 8-10 százalékát érinti a vesebetegség – sorolja a riasztó adatokat dr. Szegedi János, a megyei egészségügyi holding orvos-igazgatója. Megyénkben akut és krónikus kezelést 10 ezer ember kap.

Korai felismerés és kezelés

A veselégtelenség a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással küzdők között 25% feletti. Országos felmérések alapján mind az elhízás, mind a cukorbetegség aránya folyamatosan nő.

 – A betegek rövid-, és hosszabb távú életkilátásai, életminősége szempontjából alapvető kérdés a vesebetegség, a veseelégtelenség korai felismerése és kezelése – hangsúlyozza  dr. Szegedi János.  Nagyon fontos a cukorbetegség időben történő diagnosztizálása, minél modernebb kezelése, az egészséges egyénhez hasonló vércukor értékek elérése. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél törekedni kell a célvérnyomás-érték elérésére. Amennyiben valakinél vesebetegségre van gyanú: családi halmozódás, klasszikus tünetek, ismert cukorbetegség, magas vérnyomás, úgy minél hamarabb el kell végezni a szűrővizsgálatokat. 

Fehérje a vizeletben

A vesekárosodás első jele a vizeletben megjelenő ún. microalbuminuria. A kis mennyiségű fehérjevizelés mérése a vizeletben hatékony eszköz a cukorbetegséghez csatlakozó vesekárosodás megítélésére.  Ez egy korai stádium, és ekkor megfelelően kezelve a beteget, az állapot progressziója lassítható, vagy akár csökkenthető is. Fontos a vérnyomás ellenőrzése, és 130/80 higanymiliméter alatt kell tartani. Ha magas vérnyomás jól van kezelve, akkor a vesebetegség sokkal később, vagy egyáltalán nem alakul ki.

Tudta-e a vesebetegségről?

A méreganyagok kiválasztásán túl a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja szervezetünk zavartalan működését és vérnyomásunk egyenletességét.

Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára.

A vesék hormonokat is termelnek: a renin a vérnyomást szabályozza, az eritropoetin a  csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését. A vesebetegség és a szív-érrendszeri betegség kölcsönhatásban vannak: bármilyen kicsi vérnyomás-növekedés vesekárosodást okoz, a vesezavarok pedig a szív funkcióit érintik kedvezőtlenül. A cukorbetegség is hozzájárul a vérnyomás-növekedéshez.

A túl sós ételek és dohányzás mellőzése, a vércukorszintre és vérnyomásra való odafigyelés, friss ételek fogyasztása és gyakori mozgás csökkenteni a vesebetegség kockázatát.

A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége, amely fázis már visszafordíthatatlan, és vesepótló kezelést igényel.

A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának egyik módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól. A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.

Egy másik mód a vesetranszplantáció, mely hazánkban a már rutinműtétnek számít, évente 290-300-at végeznek el. A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában