Helyi közélet

2012.03.05. 18:44

Elsősök lesznek - beiratkoznak

Nyíregyháza - A körzethatároktól függetlenül továbbra is él a szülők szabad iskolaválasztásának joga.

Nyíregyháza - A körzethatároktól függetlenül továbbra is él a szülők szabad iskolaválasztásának joga.Több olvasónk is telefonált és kérdéseket tett fel az elősök beiratásával kapcsolatban. "Nyíregyházán a megváltozott iskolai körzethatárok miatt csak abba az iskolába írathatom be a gyermekemet, ahová szeretném, vagy kötelező a köreztbe tartozó oktatási intézménybe? A városi beiskolázású iskolák, milyen szempont szerint döntenek arról, hogy ki nyer hozzájuk felvételt? Sérül a szülők szabad iskolaválasztási joga az új határokkal?"

A kérdésekre a városházi sajtószolgálattól az alábbi választ kaptuk: a közoktatásról szóló törvény szerint az intézményfenntartó önkormányzat határozza meg és teszi közzé az óvodák és iskolák felvételi körzetét. A körzethatárok felülvizsgálatát a 2011. augusztus 1-jével történt intézményátszervezés indokolta. Nyíregyházán az új körzethatárok már a székhelyintézményekhez vannak rendelve, így a beiratkozás is az általános iskolai székhelyintézményben történik. Természetesen a körzethatároktól függetlenül továbbra is él a szülők szabad iskolaválasztásának joga.

Legfontosabb változásokról kiderült: a Kistelekiszőlőben megszűnt Koszorú Úti Tagintézmény beiskolázási körzetében lakó iskoláskorúak ezentúl a Virág utcai Móricz Zsigmond Általános Iskolához tartoznak. Az egykori Kert-közi Benczúr Gyula Általános Iskola beiskolázási körzetét a Móra Ferenc Általános Iskola (Fazekas János tér) és a Bem József Általános Iskola (Epreskert utca) között osztották meg oly módon, hogy a Szent István út – Kállói út vonalától délre lévő utcák a Bem József Általános Iskola beiskolázási körzetéhez, az ettől északra található utcák a Móra Ferenc Általános Iskola beiskolázási körzetéhez kerülnek.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézménye mivel valamennyi osztálya két tanítási nyelvű, a város egész területéről fogadja a tanulókat. Ugyanezen székhelyintézmény Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézményének a 2012/2013. tanévtől induló angol két tanítási nyelvű osztálya fogadja majd valamennyi körzetből a nyelvtanulást választó gyermekeket. Az általános iskolák közül továbbra is városi beiskolázású marad a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, így egy elbeszélgetést követően bármely lakókörzetből fogadják a gyermekeket.

Székhely- és tagintézmények

Arany János Gimnázium és  Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona, 4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 22.

Tagintézményei:  Szabó Lőrinc Tagintézmény 4481 Sóstóhegy Igrice út 6.Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű  Tagintézmény 4432 Nyírszőlős Kollégium út 54.Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény Krúdy Gyula út 29.

Bem József Általános Iskola 4400 Nyíregyháza Epreskert út 10.

Tagintézményei:Herman Ottó Tagintézmény 4400 Oros Fő út 60.Gárdonyi Géza Tagintézmény Kórház út 13.Kazinczy Ferenc Tagintézmény Árok út 17.

Móra Ferenc Általános Iskola 4400 Nyíregyháza Fazekas János tér 8.

Tagintézménye: Petőfi Sándor Tagintézmény Alma utca 60.

Móricz Zsigmond Általános Iskola 4400 Nyíregyháza Virág út 65.

Tagintézményei:Kertvárosi Tagintézmény Könyök út 1/aVáci Mihály Tagintézmény Rozsrétbokor 17.Vécsey Károly Tagintézmény Vécsey köz 27.

Beiratkozás a 2012/2013-as tanévre

Az első osztályos tanulókat 2012. április 11-12. (8.00 – 16.00 óráig) lehet beíratni. Ehhez az óvodavezetők az óvodai szakvéleményt április 1-ig adják át a tanköteles gyermekek szüleinek.Az óvodákban 2012. április 25-26. (7.30 – 17.30 óráig) a beiratkozás időpontja. Pót beíratás időpontja: 2012. április 18.(szerda). Ezeken a napokon kell beíratni a lakóhely szerint illetékes (körzeti) vagy a választott iskolába azokat a gyerekeket, akik az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérték és 2012. május 31-ig a 6. életévüket betöltik.

A beiratás a fenntartó önkormányzat által meghatározott körzethatárok szerint történik a székhely intézményben. Amennyiben a szülő nem a körzetileg illetékes iskolába szeretné gyermekét beíratni, ugyancsak a beiratkozás szabályai szerint kell eljárniuk.  Nem önkormányzati iskola esetén a beiratkozás ettől eltérő időpontban is lehet.Ha a szülő, gondviselő beíratási kötelezettségét a fent megjelölt napokon elmulasztja, ellene szabálysértés miatt feljelentést kell tenni.

Miért lesz kedvezőbb az új rendszer?

A tavalyi intézményátszervezés kapcsán is felmerült a kérdés: miért lesz kedvezőbb az új rendszer? A szabad iskolaválasztás lehetősége megszűnik?

– Nyíregyházán négy beiskolázási körzetcsoport lett, mindegyikbe 4-4 önkormányzati fenntartású iskola tartozik, ahová a szülők saját döntésük szerint beírathatják gyermekeiket. A körzetcsoportokba tartozó önkormányzati fenntartású iskolákon túl Nyíregyházán van nyolc nem önkormányzati fenntartású iskola: a két gyakorló és hat egyházi iskola. Emellett van két olyan önkormányzati fenntartású iskola, ami városi beiskolázású. Ez azt jelenti, hogy nem tartoznak egyik körzetcsoportba sem. Ilyen a Kodály Zoltán Általános Iskola és a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola. Az előbbibe speciális tehetséggel rendelkező, az utóbbiba speciális nevelést igénylő tanulókat várnak.

– A szabad iskolaválasztás lehetősége nem szűnik meg, éppen hogy bővül. A körzethatárok megváltoztatásával az is a céljaink között szerepelt, hogy még nagyobb választási lehetőséget biztosítsunk a szülők számára. Míg korábban mindenkinek egyetlen egy körzetes iskola volt kijelölve, az idén bevezetett jelentkezési adatlapon a szülők négy iskolát jelölhetnek meg, első helyen feltüntetve azt, amelyiket a legjobban szeretnék. Emellett azt is megjelölhetik, ha nem önkormányzati iskolába, vagy ha sajátos igények alapján nem körzetes iskolába kívánják beiskolázni (például ha a testvér másik iskolába jár, vagy sporttagozatra szeretnék beíratni) a gyermeket – válaszolta akkor Halkóné dr. Rudolf Éva alpogármester.

 

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában