Helyi közélet

2012.03.31. 16:55

Forradalmár vagy demokrata –tudományos ülés és új emléktábla Kisvárdán

Kisvárda –Március 31–én (szombaton) 10 órától, a Városi Könyvtár olvasótermében a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és a Városi Könyvtár, Császy Lászlónak és Vári Emilnek, a város elismert két pedagógusának, az 1900–as évek első és második évtizedében végzett munkásságáról rendezett tudományos ülést.

Kisvárda –Március 31–én (szombaton) 10 órától, a Városi Könyvtár olvasótermében a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és a Városi Könyvtár, Császy Lászlónak és Vári Emilnek, a város elismert két pedagógusának, az 1900–as évek első és második évtizedében végzett munkásságáról rendezett tudományos ülést.

 „Végtelenül örülök, hogy alkalmam volt az én kedves két tanáromra (Vári Emil és Császy László) emlékeznem, s ezzel az irántuk érzett hálából egy kis töredéket lerónom. Fogadják szívükbe őket, megérdemlik, mert emberek és magyarok voltak.” írta róluk Papp István a Magyar Nyelvtudományi Intézet egyetemi tanára Debrecenben. 1958. november 25–én.

Néző István, helytörténész, Császy Lászlóról, míg A. Tóth László, a Vári Emil Társulási Általános Iskola igazgatója, Vári Emil életének történetéről tartottak előadást. A kisvárdai főgimnázium két tanárának élete és munkássága megérdemelte volna eddig is, de remélhetőleg most már igazán elismerik progresszív gondolkodásukat, pedagógusi munkájukat, magas színvonalú oktatásukat, a diákokkal való emberi kapcsolatukat.

Császy Lászlót és Vári Emilt 1919. május 2–án az iskolából (A Kisvárdai Állami Főgimnázium – ma Bessenyei György Gimnázium) tanártársaik és tanítványaik köréből hurcolták el a román katonák. Másnap, május 3–án, Várit és Császyt, öt más fogollyal (Olenyik, Koch, Csernyánszky, Dedinszki, Tolnai) együtt, (összekötözve) Nyírbaktáig vitték őket szekéren. A nyírbaktai parasztokkal megásatott tömegsírban lőtték őket, a vasút állomás szomszédságában lévő dűlőn. Halálhírüket, Komoróczi Péter testnevelő tanár vitte el Kisvárdára.

Új emléktábla Császynak

Vári Emil 31 éves, míg Császy László 38 éves korukban haltak meg.

Az országban és megyénkben több helyen emléktábla őrzi a kisvárdai tanárok emlékét. Városunkban, emléküket tábla őrzi a Bessenyei György gimnázium aulájában, a Vári–emlékházon a Petőfi utcában, míg a Császy–emlékházon, a Mátyás–király utcában, ezen a szombati napon avatták újra a lakás felújítását követően az emléktáblát, a jelenlegi tulajdonosok Dr. Nagy Györgyék jóvoltából. Az emléktáblánál Lengyelné dr. Tóth Éva villantotta fel Császy életútjának fontosabb állomásait. Kiss Ibolya nyugdíjas tanárnő, –aki 1987–ben megjelent tanulmányában írta meg Császy László és Vári Emil élettörténetének állomásait– saját Császyról írott versét mondta el. Ezt követően helyezték el a megemlékezés koszorúját, az újonnan helyére került emléktábla alatt.

Búza Barna szobrászművész alkotásai, a Vári Emil szobra, a Vári Emil iskola előtt, míg Császy László szobra, a Szent László Katolikus Szakközépiskola udvarán található.

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában