Helyi közélet

2012.03.03. 15:27

Háromszázan tettek polgári védelmi esküt a megyeszékhelyen

Nyíregyháza - Szombaton megalakult a száz fős NYÍR-Mentőcsoport is. 

Nyíregyháza - Szombaton megalakult a száz fős NYÍR-Mentőcsoport is. 

A lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni hatékony védekezés érdekében egy ünnepséggel összekapcsolva, első alkalommal szerveztek országos mozgósítási gyakorlatot az önkéntes és polgári szervezetek bevonásával. A központi rendezvény Nyíregyházán zajlott, de emellett még 19 Tisza menti helyszínen összesen 1900 fő tett polgári védelmi esküt.

 

A hivatalos program egy sajtótájékoztatóval indult, melyen dr. Bakondi György tű. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ismertette röviden a január elsejétől életbe lépő egységes katasztrófavédelmi rendszer okozta változásokat, de beszélt a megyénket is érintő ár- és belvíz jelentette veszélyekről is. – Már folyik a konzultáció a környező országokkal és a hazai vízügyi szervekkel, de egy komoly árvíz előtt csak 14 nappal lehet csak pontos adatokhoz jutni. Jelenleg százezer főt tesz ki a köteles polgári védelmi szervezetek tagjainak a száma, de emellett nyolc önkéntes szervezet is működik az országban. Éppen ezért örvendetes, hogy ma kilencedikként megalakul a NYÍR-Mentőcsoport – mondta a főigazgató, aki számszerű adatokkal is szolgált az árvízvédelmi feladatokhoz felhasználható készletek mennyiségéről is.

Ezután a Megyei Védelmi Bizottság vezetője, dr. Vinnai Győző kormánymegbízott ismertette a március 1-jei bizottsági ülés részleteit, amin a megye polgármesterei vettek részt. – Hiszem, hogy kellő felkészülés nélkül nem lehet sikeres védekezésről beszélni, főleg egy olyan megyében nem, amelyet fokozottan érint az ár- és belvíz mellett a viharkár is. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere büszkén beszélt arról, hogy a megyeszékhely adhat otthont ennek az eseménynek, és külön örömöt jelent a számára, hogy megalakul a NYÍR-Mentőcsoport.

A sajtótájékoztató után az érintettek a Kossuth térre vonultak, ahol a Himnusz és az ünnepi beszédek elhangzása után háromszáz önkéntes tett esküt. Ezután az újonnan megalakult mentőcsoport részére csapatzászlót adományozott dr. Bakondi György, melyet Kocsis Fülöp görög katolikus püspök és a református egyház nevében Derencsényi István főjegyző áldott meg.

Az ünnepség a Magyarország biztonsága érdekében végzett kiemelkedő polgári védelmi szolgálatért járó elismerő oklevelek kiosztásával és a Szózat eléneklésével zárult. 

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában