Helyi közélet

2012.03.02. 13:52

Kék csillag egy rák nélküli jövőért

Nyíregyháza - A vastagbélrákba ezrek halnak bele évente, pedig megelőzhető, kezelhető és túl lehet élni.

Nyíregyháza - A vastagbélrákba ezrek halnak bele évente, pedig megelőzhető, kezelhető és túl lehet élni.Az elmúlt években a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma háromszorosára növekedett hazánkban. Jelenleg mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az adatok rendkívül szomorúak. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 ember hal meg a betegségben, pedig lenne mit tenni – tájékoztatta lapunkat Kovács Istvánné, a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke, a Magyar ILCO Szövetség vezetőségi tagja, aki élete céljának tekinti, hogy a vastagbélszűrés népegészségügyi programmá váljék Magyarországon.

A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák az egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek már nagyon korán, rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelőző állapotban felismerhetők, így az időben elvégzett szűrővizsgálat akár életet is menthet. A legtöbb beteg ötven év feletti, így mindenki, aki ebbe a korba lép veszélyeztetettnek számít. Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban előfordult polipózis szindrómás beteg, nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat. Kialakulásának oka nem pontosan ismert, de a betegek nagy részénél öröklődést mutat. A betegség körülbelül 90%-ban a vastagbél falán növő polipokból alakul ki, ez a rákmegelőző állapot. Mivel nem lehet pontosan tudni melyik polip alakul át, érdemes mindet időben eltávolíttatni. A szűrést ötven éves korban érdemes elvégeztetni, fokozottan veszélyeztetett esetben már jóval korábban.

– A leghatékonyabb szűrővizsgálat a kolonoszkópia. Bár kellemetlen, nagy előnye, hogy a vizsgálat során azonnal eltávolíthatók a polipok, és szövetminta vételére is lehetőség van. Másik lehetőség a székletvér vizsgálata, ami otthoni tesztekkel is lehetséges, azonban ez a módszer nem teljesen megbízható, mert a daganatok és a polipok nem véreznek folyamatosan. Hol lehet elvégeztetni a vizsgálatokat? Sajnos hazánkban jelenleg nincs kidolgozott szűrési program. A vizsgálatok csak térítés ellenében kérhetők, de nem szabad elfelejteni, hogy életet menthetnek – jegyezte meg az egyesület elnöke.

A vastag- és végbélrák kialakulása nagyon hosszú folyamat, akár 10-15 évig is eltarthat mire megjelennek a jelei, azonban ezek a tünetek sem egyértelműek, sok más emésztőszervi betegségre utalhatnak. Tünetek lehetnek a megváltozott székelési szokás, szorulás és hasmenés váltakozása, puffadás, és hasi fájdalom. Előrehaladott betegség esetén véres széklet és fogyás.

1. vastagbélrák elleni hónap 2012. március.

1. lépcső: A Nyíregyházi ILCO Egyesület elnökeként,- a szervezőmunkának köszönhetően ott tartunk,- hogy Magyarországon elsőként, megszerveztük és megrendezzük Nyíregyházán két lépcsőben, a Kék napokat. A „Legyen egy kék napod” rendezvény minden évben március első péntekén van, felhívás Egy rák nélküli jövőért. A vastagbélszűrés propagálásáról, a veszélyeztetett korosztály és a lakosság felvilágosításáról szóló a program. Bárki figyelem-felhívóvá válhat, azzal, hogy kékbe öltöznek, felvesznek egy kék pulóvert, sálat, hirdetve ezzel, hogy kiállnak az ügyért.

2. lépcső: Március 24-én a Nyíregyházi ILCO Egyesület a Jósa András Oktatókórház összefogásával a Nyír-Plaza  aulájában szakmai rendezvényt tart. Itt, aktivistáik szintén kékbe öltözve, nyakukban kis kék kendővel,- amelyen rajta lesz a „Kék szalagból formált csillag”, a vastagbél betegek emblémája,- osztogatják a szórólapot, amely a vastagbélrák tüneteiről, annak megelőzéséről, és a szűrési módszerekről szól. A „Kék színtéren” vetítések lesznek a prospektuson szereplő témákban, neves előadóik szólnak a vastagbélrák kialakulásának tüneteiről, megelőzéséről, a már diagnosztizált rákos állapottal kapcsolatos tennivalóiról. Reformételek bemutatója, dietetikus előadása, és képgaléria kíséri a rendezvényt. A programban részt vesz a Vöröskereszt is, cukorszint és vérnyomásméréssel. Stomanővérek eszközbemutatót tartanak, megmutatják, hogy ebben az állapotban is lehet teljes életet élni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában