Helyi közélet

2012.03.21. 07:26

Nálunk van a bölcsek köve

Már megint a múltunkról vitáznak a honatyák, ahelyett, hogy a jövőnket építenék. M. Magyar László jegyzete

Már megint a múltunkról vitáznak a honatyák, ahelyett, hogy a jövőnket építenék. M. Magyar László jegyzeteIsmét indulatokat korbácsolnak az olyan szavak, mint ügynöklista, állambiztonsági múlt, a kommunista diktatúra bűnei. Igaz, meg kell ismerni a múltunkat, fel kell tárni a történelem minden titkát, hiszen a tanulságokat és a tapasztalatokat levonva lehet csak egy új világot felépíteni.

Mindnyájunk érdeke, hogy semmi ne maradjon titokban, mégis a rendszerváltás óta megy a huzavona, mennyire legyen nyilvános az ügynöklista. Érthető a bizonytalanság, hiszen még élnek közöttünk olyanok, akik érintettek ebben az ügyben, s ugyanakkor élnek közöttünk olyan gyermekek és unokák is, akiknek a szülei, nagyszülei szerepelhetnek ezeken a listákon. Éppen ezért a múlthoz elfogulatlanul kellene közelíteni, nem pedig a felelősségre vonás szándékával. Ismerjük meg részletesen az „átkos évtizedeket”, de gondoljunk arra: a szocializmus idején élt emberek is hittek egy jobb világban, s úgy hitték, ők éppen azt építik.

Lássuk be: a múltat gyűlölködés nélkül, higgadtan kell feltárni, s örüljünk inkább annak, hogy nálunk van a „bölcsek köve”: mi már tudjuk, hova vezetett a szocializmus, s hiszünk abban, hogy egy új, szabad, demokratikus Magyarországot építünk.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában