Helyi közélet

2012.03.25. 12:42

Tavasz a világ körül

A tavasz a megújulás, a szerelem, a termékenység időszaka, amikor a szél vizet áraszt és minden madár társat választ. Love is in the air.

A tavasz a megújulás, a szerelem, a termékenység időszaka, amikor a szél vizet áraszt és minden madár társat választ. Love is in the air.Három hónapnyi tömör gyönyör a didergés és a kánikula között, legalábbis a papírforma szerint. Földünk északi féltekén megindul az örömködés, a három neves legény által zsákban hozott meleget ugyanis március, április és május terjeszti. Ahány ország azonban, annyi tavasz.

Magyarországon március 1-jétől számoljuk a meteorológiai tavasz kezdetét, de eltérő kultúrákban ez máshogy alakult ki. A kínaiak a régi keltákhoz és rómaiakhoz hasonlóan február elejétől datálják a megújulás évszakát. Ők a tavasz félidejébe eső napéjegyenlőségi napot  – ami a szökőévet nem számítva március 21. – az évszak csúcspontjaként ünneplik, egyes történelmi leletek szerint az i.e. 2. évezred közepétől.

Bolygónk déli részén fordítva élnek, no ez persze nem azt jelenti, hogy fejjel lefelé csüngenek a kozmoszba való pottyanástól egy hajszálnyira, csupán annyit, ott most indul az ősz. A tavasz például Ausztráliában, dél-Afrikában, vagy Új-Zélandon szeptember, október és november.

Az USA-ban több tradíció is létezik a tavasz számítására. Az egyik szerint a tavaszt a napéjegyenlőségtől számítják, míg egy másik hagyomány szerint a február másodikai Gyertyaszentelőt tartják az évszak kezdetének. Írországban ezzel szemben február elseje, Szent Brigid napja a tavasz első hagyományos napja, bár az ír meteorológusok szerint a február még a tél része.

Dél-Amerikában, a brazil, Paraguayi és észak-argentin őslakosok által használt kalendárium útmutatása szerint (ez a Tupi-Guarani) az év 365 és egynegyed napból állt – kiküszöbölve ezzel a Gergely naptár szerinti plusz egy nap hozzáadását – aminek kezdetét az úgy nevezett M25 együttállás jelentette a horizonton. Ez június 5. és 11. közé esik a Föld azon részén. Számukra a négy évszakot a napfordulók és napéjegyenlőségek különítették el egymástól. A Nap pályáját az év folyamán két nagyobb egységre is elkülönítették, az „Új Kor” az Ara Pyau, a „Régi Kor” pedig Ara Ymã volt. Előbbi a tavasz és a nyár ciklusait, míg utóbbi az ősz és a tél egységeit foglalta magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában