Helyi közélet

2012.03.25. 13:48

Tavaszi teendők a ház körül

Amint az első napsugarak újra felragyognak egy igazi háziasszony elszomorodik, a télen megszürkült ablakon ugyanis nem minden úgy csillan, ahogy kéne.

Amint az első napsugarak újra felragyognak egy igazi háziasszony elszomorodik, a télen megszürkült ablakon ugyanis nem minden úgy csillan, ahogy kéne.A tavaszi nagytakarítás az egész családra kiterjed, a férfiak autót, vagy motort bütykölnek, barkácsolnak, kertészkednek, gumit cserélnek, a gyengébbik nem (persze csak nevében gyengébb) pedig a ház körbetakarításával indítja a tavaszt. Íme néhány praktikus jó tanács.

Egy jó terv sokat segíthet, állítsunk fel fontossági sorrendet. Firkantsuk fel egy cetlire lakhelyünk azon zugait, amelyekre leginkább ráfér a takarítás és kezdjük a legnehezebbel. Egyszerre csak egy dolgot csináljunk, ne kapjunk bele több manőverbe, mert a sok féltiszta helység nem egyenlő a sok tiszta helységgel. Pucoljuk le az ablakokat, töröljük le a polcokat és igen, legalább most húzzuk el a bútorokat, mossunk fel alattuk, mellettük, mögöttük.

Szerezzük be a szükséges felszereléseket, mind a tisztító  eszközök, mint a takarítószerek terén. Nem feltétlenül kell a legdrágább felmosóberendezésekre vagy szivacsokra vagyonokat költenünk, egy-egy régi pulcsit, vagy nem használt zoknit is bevethetünk a kosz elleni csatába. A tavaszi nagytakarítás minden takarítás ősanyja, szóval ne aprózzuk el az alaposságot.

Ilyenkor érdemes megszabadulni az eddig „jól jön még ez” alapon elspájzolt kacatoktól is, aminek eddig se vettük hasznát éveken át, nyilván a jövőben sem fogjuk. A ház tavaszi kipucolása semmiképpen sem lehet egy személyes feladat, minden családtagnak egyenlő részben kell kivennie a részét a munkából. A nagytakarítás napján – legalább ezen az egy napon az évben – ne főzzünk semmit. Egyrészt sem időnk, sem energiánk nem marad, másrészt a frissen csillogóvá varázsolt konyhát nem túl bölcs rögtön koszos edényekkel telepakolni. Legalább egy napig legyen rend...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában