Helyi közélet

2012.04.16. 13:47

A szabolcsi bíróságokon jelentősen csökkent az ügyek száma tavaly

Nyíregyháza, 2012. április 16., hétfő (MTI) - A fizetési meghagyásos eljárások közjegyzői hatáskörbe  kerülésével jelentősen csökkent az ügyszám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságokon tavaly - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a hétfői összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Nyíregyháza, 2012. április 16., hétfő (MTI) - A fizetési meghagyásos eljárások közjegyzői hatáskörbe  kerülésével jelentősen csökkent az ügyszám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságokon tavaly - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a hétfői összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.Gyulai Gábor elmondta: a bíróságokon korábban tömegével jelentek meg a tipikusan alacsony értékű követeléseket érvényesítő, nem peres eljárások, a hatásköri módosítás nyomán viszont éves szinten körülbelül tízezres nagyságrendben csökkent a szervezetre háruló ügyek száma.

Az ítélkezés időszerűségével kapcsolatban Gyulai Gábor ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a megyei bíróságokon a két évet meghaladó ügyek száma az országos összehasonlítás szempontjából is nagyon kedvező, 2-3 három százaléknyi.

A statisztikák szerint az ügyek a civilisztikai ügyszakban több mint 90, a büntetőben pedig több mint 80 százalékban egy év alatt befejeződnek - tette hozzá a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában