Helyi közélet

2012.04.03. 09:56

Aggódunk a főiskoláért

Nyíregyháza - Szerkesztőségünk információi szerint az oktatási államtitkárság a Nyíregyházi Főiskola önállóságának megszüntetését, az intézmény Debreceni Egyetembe való integrálását tervezi.

Nyíregyháza - Szerkesztőségünk információi szerint az oktatási államtitkárság a Nyíregyházi Főiskola önállóságának megszüntetését, az intézmény Debreceni Egyetembe való integrálását tervezi.A Nyíregyházi Főiskola Rektori titkársága arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Kis Norbert március 28-án egy szakmai küldöttség élén ebben az ügyben járt a Nyíregyházi Főiskolán. A konzultáció rövid foglalata a következő: a fenntartó (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) a Nyíregyházi Főiskola hosszú távú finanszírozását a Debreceni Egyetemmel való integrációban látja biztosítottnak, de nyitva hagyta az önállóság lehetőségét is, ha a forrásainkat erősíteni tudjuk. Jelenleg a lehetőségek felmérése, áttekintése folyik”.

Úgy tudjuk, a megbeszélésen a minisztérium képviselői és a főiskola vezetése egyetértett abban, hogy Nyíregyházán a jövőben is biztosítani kell a magas színvonalú felsőoktatási képzést. Az esetleges integráció részleteit a tárca irányításával dolgozzák ki, de jelenleg azt is vizsgálják, hogy milyen feltételek teljesítése mellett maradhatna önálló a főiskola.

Ígéretet kaptunk arra, hogy nyilatkozik lapunknak a Debreceni Egyetem rektora és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályának is eljuttattuk kérdéseinket a két intézmény jövőjével kapcsolatosan.

10:20 Fábián István megerősítette

Megerősítette a Nyíregyházi Főiskolának a Debreceni Egyetembe történő esetleges beolvadásáról szól hírt dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy volt már egy találkozója ebben az ügyben Jánosi Zoltánnal, a Nyíregyházi Főiskola rektorával.

- A felsőoktatási strukturális átalakításáról tárgyalva a Debrecenbe és Nyíregyházára is ellátogató Kiss Norbert államtitkár ismertette azt a lehetőséget, hogy a főiskola olvadjon be az egyetembe. A tárgyalások köztünk most arról zajlanak, milyen feltételekkel - előnyökkel, hátrányokkal - hajtható végre ez az elképzelés - tájékoztatott a rektor. A határidőre vonatkozóan elmondta, hogy az intézményeknek június 30-ig kell elkészíteni a közép-, illetve hosszú távra szóló intézményfejlesztési tervet, következésképpen addigra dönteni kell az integrációról is.

12:20  Dr. Kis Norbert nyilatkozata

Dr. Kis Norbert, a NEFMI helyettes államtitkára lapunknak azt mondta, a felsőoktatásnak minden korábbinál jobban kell kötődnie a nemzetstratégiai célokhoz, a foglalkoztatás és a gazdaság erősítéséhez, valamint az együttműködésen alapuló területfejlesztés igényeihez. „Ennek elérése érdekében minden állami felsőoktatási intézmény 4 éves középtávú tervet készít. A tervnek a fenntartó tárca által megadott tervezési paraméterek mentén biztosítania kell az intézmény szoros kapcsolódását az adott térség fejlesztési koncepciójához, az intézmény pénzügyi-gazdasági stabilitását és ezek alapján a minőség fenntarthatóságát.

A Nyíregyházi Főiskola esetében pénzügyi egyensúlyproblémák vannak, ezért a fenntartó az intézmény vezetésével közösen vizsgálja az önállóság középtávú finanszírozhatóságát, a trendeket és a minőségi feltételeket. A főiskola számos azonos képzést és kutatást folytat a régió súlyponti intézményével, a Debreceni Egyetemmel, ami a két állami intézmény közötti feladatmegosztást sürgeti. A két intézmény közeledése egészséges folyamat, de az integráció csak akkor merülhet fel, ha a Nyíregyházi Főiskola gazdasági stabilitása nem tartható. Az elsődleges cél: a nyíregyházi felsőoktatást meg kell őrizni és fejleszteni kell, ehhez képest a szervezeti keretek másodlagos szempontot jelentenek. A két város felsőoktatása közötti szorosabb munkamegosztás mindkét intézményt erősítheti. A tervezésben egyelőre minden kérdés nyitott.

Arra a kérdésünkre, hogy az integráció vezethet-e karok és képzések megszűnéséhez, illetve elbocsátáshoz, a helyettes államtitkár elmondta, „ az NYF hallgatói létszáma az elmúlt 10 évben közel a felére csökkent, természetes hogy a képzési kínálatot és az erőforrásokat az igényekhez kell igazítani”. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha megszületik a döntés a két intézmény intergációjáról, az mikor léphet életbe? Dr. Kis Norbert azt mondta, erről a két intézménynek akkor kell konszenzust kialakítani, ha az integrációról már döntenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában