Helyi közélet

2012.04.04. 16:55

Az igazolási kérelem még benyújtható

Nyíregyháza - Portálunkon többször olvashattak arról, hogy január elsejétől rehabilitációs ellátássá alakultak át a III. csoportos rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő azon személyek ellátásai, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven túl töltik be, azaz 1954. december 31-e után születtek.

Nyíregyháza - Portálunkon többször olvashattak arról, hogy január elsejétől rehabilitációs ellátássá alakultak át a III. csoportos rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő azon személyek ellátásai, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven túl töltik be, azaz 1954. december 31-e után születtek.A rehabilitációs ellátássá alakított juttatásban részesülők pedig nyilatkozatban március 31-éig kérhették komplex újraminősítésüket.

– Jelenleg több, mint 300 ügyben még folyamatban van a nyilatkozatok beszerzése, ezért a számok nem véglegesek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 20 343 főt érint a nyilatkozattételi kötelezettség, eddig 19 071-en kérték a felülvizsgálatot – tájékoztatta lapunkat dr. Ling Norbert, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője. – Nyilvántartásunk szerint 7298-an nyújtottak be kérelmet rehabilitációs kártya igénylésre. Aki március 31-éig (a hét vége miatt április 2-án éjfélig) nem kérte egészségi állapotának teljes újraminősítését, annak az ellátását május elsejével megszüntetik. – A határidő lejárta után csak igazolási kérelem benyújtása és elfogadása esetén lehet a nyilatkozatot megtenni. A kérelemben az ellátottnak mulasztás okát kell tisztáznia  – tette hozzá az igazgatóság vezetője. Amennyiben a hatóság az igazolási kérelemnek helyt ad, a benyújtót eljárásjogi szempontból olyan helyzetbe kell hozni, mintha nem mulasztott volna. Ennek érdekében a hatóság a döntését módosítja vagy visszavonja, az eljárást megszüntető döntésének visszavonása esetén az eljárást folytatja, illetve egyes eljárási cselekményeket megismétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában