Helyi közélet

2012.04.26. 13:12

Fehérek a fekete kontinensen

Nyíregyháza - Afrikai élménybeszámolót tartott Nyíregyházán a többszörös Budapest-Bamako Rallye győztes Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás.

Nyíregyháza - Afrikai élménybeszámolót tartott Nyíregyházán a többszörös Budapest-Bamako Rallye győztes Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás.A két, sokat látott fiatalnak már nem a bambusznád és a majomkenyérfa az első, ami eszébe jut az Afrika szó hallatán. S bár mindketten nősek és büszke apukák, a szavannák, a fekete nők szerintük is csodálatosak. Sőt, ahogy nyíregyházi élménybeszámolójukból kiderült, a kontinens bődületes sebességgel fejlődik. – Hat éve jártam először Afrikában – kezdi Miklós a történetet. – Azóta olyan iramban indult be egy kulturális és gazdasági fejlődés, ami szinte követhetetlen. Az autósport vitt minket erre a csodálatos földrészre, de azóta már más miatt is visszajárunk. Elindítottunk (önerőből) ugyanis egy Budapest Banjul kultúrhíd nevű programot, amelynek keretein belül közel hozzuk egymáshoz a honi és az afrikai gyermekeket, kultúrát.

Évek óta érlelődött már bennünk a gondolat, de igazán egy fotókiállítással indult az egész, fekete fehér fényképeken mutattuk be az amúgy rendkívül színes Afrikát. A tárlat után indítottunk egy gyerekrajz pályázatot, ahol a magyarországi fiatalok mutathatták meg, hogy képzelik el ezt a távoli országot színesben. Ezeket a képeket aztán kivittük Banjulba, a helyi iskolákba, ahol szintén alkottak a gyerkőcök. Nem csak rajzoltak, homokképeket is csináltak és mivel sok helyen még a színes ceruza is luxus, volt, hogy kivágott és ragasztott ruhadarabokkal színesítették alkotásaikat.

Afrikát is elérte a bóvli

Rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjtöttünk kint – veszi át a szót Tamás, aki nem túl beszédes, viszont fotóiból és személyiségéből is sugárzik az Afrika iránti szeretet. – Amikor megérkezik a fehér ember, azonnal megjelennek a kéregető gyerekek, de ennek a régi időkre visszavezethető okai vannak. Megszokták, hogy a gyarmatosítók akárhányszor jöttek, mindig adtak valamit. Igaz, vittek is, általában jóval többet, mint amennyit ott hagytak, de a szokás megmaradt.

Pár éve egy tollal, vagy egy sima mobiltelefonnal fel lehetett gyorsítani a vámot, vagy bármilyen ügyintézést, ma visszadobják a kamera nélküli készülékeket. De ez nem csoda, mi tettük ilyenné őket, mi és a civilizációnk. Afrika nagyon furcsa hely, mindennaposak az áramszünetek, egy frissen érkezőnek visszataszítónak tűnhetnek a higiéniai körülmények, szemetesek az utcák. Persze a nagyobb városokban már megindult a fejlődés, de a kisebb településeken, falvakban a mai napig élnek úgy emberek, hogy a kútról, talicskán hordják a vizet és a mindennapi túlélésért küzdenek.

Az egyik helyen például a Coca Cola fúrt egy kutat (nem kóla jött belőle), a tíz év körüli srácok pedig hihetetlen sokat fordulnak, hogy mindenhova jusson víz. Nagyon hamar felnőnek itt az emberek. Ennek ellenére sokan boldogabbnak tűnnek – mondja Tamás. – Afrikát is elérte a bóvli, sokan az új Kínaként emlegetik, hisz nagyon olcsó és valóban rengeteg, dolgozni akaró ember él itt. Az is bizonyított tény, hogy a legnagyobb édesvíztartalékok a sivatag alatt vannak, de nyilván erre is rátette már a kezét egy-két nagyobb vállalat, várva a megfelelő időre, hogy mikor induljon a kitermelés – zárja tapasztalatait Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában