Helyi közélet

2012.04.26. 07:33

III. Kisvárdai Országos Mazsorett Fesztivál

Kisvárda – Ha valaki meghallja a mazsorett szót, egyből a csinosan felöltözött, botot forgatva menetelő lányok jutnak az eszébe. A mazsorett egy show műfaj, amely a zenés tánchoz áll a legközelebb. A leggyakrabban parádékon vagy kulturális események keretében látható.

Kisvárda – Ha valaki meghallja a mazsorett szót, egyből a csinosan felöltözött, botot forgatva menetelő lányok jutnak az eszébe. A mazsorett egy show műfaj, amely a zenés tánchoz áll a legközelebb. A leggyakrabban parádékon vagy kulturális események keretében látható.Ilyen országos parádé lesz, április 29–én, vasárnap Kisvárdán a Városi Tornacsarnokban 14 órától, ahol a III. Kisvárdai Országos Mazsorett Fesztivált rendezik meg. Három különböző korcsoportban, valamint felnőtt korcsoportban, show kategóriában és a II.–III. korcsoportban Pom–pon kategóriában rendezik meg a fesztivált. Már délelőtt megérkeznek Kisvárdára a fesztiválon fellépő csoportok és kísérőik, hogy a „színpadbejárást” megtegyék. A technikai értekezlet megtartását követően délután két órakor a csoportok bevonulásával veszi kezdetét a fesztivál. A rendezvényt a MISTRAL Ifjúsági Sport Egyesület, az Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum rendezi. A fő támogató a Nyírzem Nyírség–Zemplén Coop Kereskedelmi Zrt. Kisvárda.

46 koreográfi, 27 csoport, 249 fellépő

Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Vaja és természetesen a vendéglátó Kisvárda mazsorettjei mutatkoznak be. A közönség és a zsűri 46 koreográfiát láthat a 249 fellépő közreműködésével. A fesztivál díszvendége, egyben a zsűri tagja Dohos László, Liszt–díjas karnagy, a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának docense, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke. A zsűri elnöke Kovácsné Bretus Éva, a Szövetség elnökségi tagja, az Egri Mazsorett Egyesület nívó-díjas művészeti vezetője. Tagjai: Macskinné Pór Erzsébet, elnökségi tag, a Sárréti Mazsorett csoportok művészeti vezetője; és Kis Mariann, a Balmazújvárosi Mazsorett Egyesület művészeti vezetője.

Kötelező korosztályi elemek

A mazsorettes koreográfiák botos, pom–ponos vagy zászlós kategóriába tartozhatnak. A versenyeken is ezek, a korosztály és a koreográfiákon belüli műfajok (show tánc, induló) szerint kategorizálják az előadásokat. A pontozásban számít, hogy versenyző mazsorett, vagy mazsorett csoport bele tette–e a korosztályában kötelező elemeket a koreográfiába, a ruha és a zene összhangja, az alakzatváltások kivitelezése, valamint a bot elejtése.

A korcsoportok bemutatóját követő szünetekben a helyiek csoportjai menetparádét, show műsort, modern táncos koreográfiát, twirlinget láthat a Fesztivál közönsége. Akik műsorukkal szórakoztatni szeretnének de egyben az egyesület színes tevékenységét is bemutatják a közönségnek.

A tervek szerint a 17.40–kor kezdődő fináléban, –míg a zsűri döntése megszületik– az összes fellépő a küzdőtérre lépve, "vonatoznak"– improvizálnak "FELENGEDNEK". Egy színes kavalkád lesz az egész, minden drukk, és izgalom nélkül. Ezt a kötetlen, önfeledt szórakoztatást követi az eredményhirdetés, s a fesztivál zárása.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában