Helyi közélet

2012.04.19. 11:39

KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja Kisvárdán a Besiben

Kisvárda – A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) 2006 óta koordinálja–egyebek mellett –a KöZöD! Önkéntes fiatalok Napja (ÖNF) elnevezésű kezdeményezést. Ennek célja a közfigyelem ráirányítása az önkéntesség, a közösség szolgálat, és a fiatalok aktív társadalmi részvételének a fontossága.

Kisvárda – A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) 2006 óta koordinálja–egyebek mellett –a KöZöD! Önkéntes fiatalok Napja (ÖNF) elnevezésű kezdeményezést. Ennek célja a közfigyelem ráirányítása az önkéntesség, a közösség szolgálat, és a fiatalok aktív társadalmi részvételének a fontossága.Ez évben 2. alkalommal rendezik meg a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napját a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban. Az elmúlt évben az iskola 293 tanulója vett rész a programba, csatlakozva ezzel a magyarországi több mint 32–ezer résztvevőhöz. Ekkor óvodákba, idősek otthonába látogattak, szemetet szedtek, s végezték a különféle önkéntes munkát.

A megyei alelnök koordinál

2012–ben, április 20.–án lesz az önkéntes munka, amelynek keretében várhatóan még több fiatal 3 óvodában, 2 idősek otthonában, klubjában, és kis technikai csúszás miatt később, de a helyi állatmenhelyen is segítenek. A programot a Bessenyei Diákönkormányzata szervezi. A fő szervező, az önkéntesekért felelős helyi koordinátor Siladi László, besis diák, a Sz–Sz–B. Megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Alelnöke. A nap célja, a fiatalok bevonása az önkéntes munkába, valamint figyelemfelhívás az önkéntesség fontosságára, amely a helyi közösség hasznára válik azt gyarapítja.

A Rotary–sok segítsége

Ezt a nagyszerű kezdeményezést karoltuk fel– tájékoztatott Pintérné Dr. Székely Erika a Kisvárdai Rotary Club elnöke. A fiatalok munkáját segítve és szervezve két helyi, sérültekkel foglalkozó intézménybe (Kistérségi Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek nappali ellátása, Megoldás Kht.) történő látogatást, segítésben lesznek a fiatalok munkájának végzésében. Ez nem könnyű feladat, ezért a Rotary Club szervezésében a Demokratikus Ifjúsági Alapítvány felkészíti a fogyatékosokkal való találkozóra a diákokat. Segítséget ad, hogy hasznos és mindannyiuk számára élményekben gazdag órákat töltsenek együtt. A pénteki napon 8 órától történik a diákok felkészítése, s azt követően indul meg a segítő munka az otthonokban. Arra is figyeltünk, hogy a sérültekkel történő találkozót követően történik egy levezető, értékelő beszélgetés, ami segít a látottak, a tapasztaltak, feldolgozásban– mondta befejezésül Pintérné Dr. Székely Erika.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában