Helyi közélet

2012.04.26. 08:17

Nyomulós piacszerzés

Hallott már a digitális átállásról – kezdi fűzőcskéjét az egyik kommunikációs cég üzletkötője – majd jönnek a hívószavak, amivel a gyanútlan fogyasztót könnyű megtéveszteni.

Hallott már a digitális átállásról – kezdi fűzőcskéjét az egyik kommunikációs cég üzletkötője – majd jönnek a hívószavak, amivel a gyanútlan fogyasztót könnyű megtéveszteni.Optikai kábelen jön ám a digitális sztráda, meg benne lesz a csomagban a tv, és a telefon is, ezért ráadásul kevesebbet fizet, mint most. Aki megörül az ajánlatnak és úgy ír alá szerződést, hogy nem számol utána, később bánhatja a döntést, ezért nézzük meg mi mit jelent.

Amikor optikai kábelről beszélnek, tessenek nyugodtan hahotázni, mert az, hogy a központi elosztóig hogy jön a jel mindegy, sőt általában is mindegy. Két computer között erősítőkön keresztül jön a fogyasztóig a jel, annak mindegy, hogy kosárban háton cipelve, vagy optikai kábelen jön a bitek sora, a lánc leggyengébb eleme határozza meg a teljes sebességet. Ebben a garantált legkisebb átviteli, meg átlagos sebességgel szoktak port hinteni a fogyasztó szemébe. Hiába van extra sebességű láncunk, ha mondjuk olyan oldalra lépünk fel, ami túlterhelt, vagy lassú szerverrel találkozik, onnan az adat akkor is lassan jut a gépünkre. (Olyan, mintha HiFi erősítőn vennénk a morze adást). Jó ha van HiFi erősítőnk, és jó, ha a garantált átviteli sebesség magas, de nem kell tudni, hogy a szolgáltat ezt hogyan biztosítja.

Több vagy kevesebb?

Digitális átállás. Persze jön, ami azt jelenti, hogy a mostani analóg földfelszíni sugárzásban közvetlenül vehető két kereskedelmi és egy közszolgálati adás. A többi adás az adóból műholdon át jut a földi vevőhöz, és a kábeles szolgáltatók a kiépített hálózatba ugyanúgy analóg jelként adják a jelet, a tv tehát átalakítás nélkül veszi azt. Ez a digitális átállás után is így lesz. A kábeles szolgáltatók ma is adnak a hálózatra analóg és digitális jelet, az arra alkalmas tv-k ezt is azt is veszik. A különbséget a hétvégi házban vagy a családi házakban lehet észlelni, azaz ott nem lesz adás, ha csak nem vesz valaki egyéni digitális átalakítót. A lakótelepeken tehát ezt a fogyasztó nem is veszi észre.

Több vagy kevesebb? Az ajánlat általában arról szól (az összehasonlítás kedvéért) hogy kevesebbet fizet (az első hat hónapban, ám utána már lehet, hogy nem ilyen jó a kép). Érdemes tehát a közvetlen – és elsőre túl kecsegtető – ajánlatnak utána számolni, kérje tehát el a szórólapot és az abban foglaltakat alaposan számolja át, hogy ne csalódjon. Ha kiderül, hogy az új ajánlat jobb mint a meglévő, akkor viszont ne habozzon a váltáson, az ön pénze bánja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában