Helyi közélet

2012.04.18. 17:57

Szabadság: ketyeg az időzített bomba?

Nyíregyháza - A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve sok tekintetben rugalmasabb lesz a jelenleginél. Például a szabadság egy részét át lehet majd vinni a következő évre.

Nyíregyháza - A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve sok tekintetben rugalmasabb lesz a jelenleginél. Például a szabadság egy részét át lehet majd vinni a következő évre.Az új Mt. rugalmasabb a jelenlegi törvénynél, egyik alapelve szerint a munkaszerződés csak a munkavállaló javára térhet el az általános szabályoktól. A munkavállaló számára kedvezőtlen eltérést csak a munkaadó és a szakszervezet közt létrejött kollektív szerződésben lehet meghatározni. A törvény ugyanakkor ebben sem ad szabad kezet a munkaadónak, a szabadnapokat például kollektív szerződéssel sem lehet pénzzel kiváltani.

Az érdekképviselet beleegyezésével, kollektív szerződésben lehet csökkenteni a szabadnapok számát, a munkaadó egyoldalúan nem kötelezheti erre a dolgozóit.

Az új Mt. arra a sok céget érintő problémára is megoldást biztosít, hogy 14 nap egybefüggő szabadságot kell biztosítani. Az új szabályok szerint a munkáltató és a munkavállaló egyedi megállapodásban ettől eltérhet. A szabadság megváltásának tilalma ugyanakkor érzékenyen érintheti a szülés után visszatérő nőket, illetve munkaadóikat, mivel megszűnik az a lehetőség, hogy a kismamák ki nem vett szabadságának egy részét pénzben megváltsa.

A kollektív megállapodásról

Szarvas Júlia, a Deloitte Magyarországgal együttműködő Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda ügyvédje a távirati irodának elmondta: a munkaszerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni az Mt.-ben rögzített szabadságoktól. Kollektív szerződésben azonban a fő szabály szerint pozitív és negatív irányba is el lehet térni, és mivel az életkor szerinti pótszabadságokra vonatkozó passzus nem szerepel azok között, amelyektől a kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni, így ott elvileg kiköthető a pótszabadság mértékének csökkentése is.

– A kollektív megállapodáshoz két fél szükséges – kezdte reagálását Markovics Tamás, az MSZOSZ szabolcs-szatmár-beregi képviseletének vezetője. – Kérdem én: ha leül a munkavállaló képviselője a cég vezetőségével tárgyalni a kollektív szerződésről, és a munkáltató közli, hogy csökkentem a szabadnapok számát, de ha nem járultok hozzá, létszámot csökkentek, hisz láthatjátok ezeket a borzasztó gazdasági mutatókat. Ezt a szituációt érdemes elképzelni 2012-ben egy szabolcsi munkahelyen. Szóval ott van az időzített bomba azáltal, hogy meghagytuk a fő számokat, de a tárgyalások függvényében ettől negatív irányba is el lehet térni. Elég csak három percet beszélgetni egy szabolcsi munkavállalóval, meglátják, meghallják a hangulatát, és ezután megkérdem: kinek jó ez, ha így megy be a melós a munkahelyére?

Speciális szabályok

Az új törvénykönyv szerint speciális szabályok vonatkoznak azokra, akik október 1. és december 31. közt lépnek be egy munkahelyre: az ő szabadnapjaikat a következő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató. Ezen kívül is lesz lehetőség arra, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodása szerint az éves szabadság legfeljebb egyharmadát átvigye a következő évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában