Helyi közélet

2012.04.26. 11:54

Szabálysértési hatóság immár a kormányhivatal

Nyíregyháza - A megye 13 településén foglalkoznak a szabálysértési ügyekkel a kormányhivatal dolgozói.

Nyíregyháza - A megye 13 településén foglalkoznak a szabálysértési ügyekkel a kormányhivatal dolgozói.Hatályba lépett április 15-én a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló új törvény. Míg korábban az általános szabálysértésekkel a jegyzők foglalkoztak, az új törvény szerint a hatósági szerepkör immár a kormányhivatalé. Bizonyos ügyekben szabálysértési hatóságként járnak még el a rendőri szervek, az elzárással is súlyható szabálysértések esetében pedig az eljáró hatóság a helyi bíróság.

A hatásköri változás nem érinti a folyamatban lévő ügyeket, illetve azokat, amelyek április 15-e előtt elkövetett cselekményekkel kapcsolatosak, azokat a korábbi szabálysértési hatóságok fejezik be.

– Megyénkben a szabálysértési hatáskör átvétele zökkenőmentesen megtörtént. A kormányhivatal a vonatkozó jogi szabályozás alapján hatáskörét a megye 13 településén látja el. Ezek a következők: Baktalórántháza, Csenger, Fehérgyarmat, Ibrány, Kemecse, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Nyírbátor, Nyíregyháza, Tiszavasvári, Vásárosnamény és Záhony – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Vinnai Győző kormánymegbízott. – A 13 település közül 12 helyen a korábbi ügyintézés helyén, a polgármesteri hivatalokban kaptak helyet ezek a feladatok, Nyíregyházán pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal (Nyíregyháza, Hősök tere 5.) B. épületében, az I. emelet 113-as szobájában. Megyénkben összesen 21 fő látja el a szabálysértési feladatokat, ez a létszám elegendő az ügyintézés ellátására.

Mivel a feladat ellátását, a hatáskör gyakorlását 2012. április 15-én kezdte meg a kormányhivatal, a tapasztalatokról még korai lenne bármit is mondani. A jogszabályszerű működés feltételeinek megteremtése megtörtént, és a szabálysértési feljelentések folyamatosan érkeznek az ügyintézőkhöz – tette hozzá a megyei kormányhivatal vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában