Helyi közélet

2012.04.29. 16:31

Szociális háló az utcalányoknak

Nyíregyháza - A Zürichből hazatérő prostituáltakat a Periféria segítheti itthon.

Nyíregyháza - A Zürichből hazatérő prostituáltakat a Periféria segítheti itthon.

Szociális szolgáltatásokat fejleszt három magyar és egy svájci szervezet közösen a prostitúcióban élő magyar nők részére Svájcban és Magyarországon. A miértre egyszerű a válasz: Svájcban és Zürichben is nagyon sok magyar, köztük sok szabolcsi és nyíregyházi nő él a legősibb mesterségből.

– Az életszínvonal nálunk magasabb, mint Magyarországon, jobbak a kereseti lehetőségek, biztonságosabb és legális tevékenység a prostitúció, így jobban tudjuk segíteni őket – sorolja az okok között Michael Herzig, a zürichi Flora Dora női tanácsadó szolgálat vezetője. Kint a prevenció, az ártalomcsökkentés, az élet- és lakhatási körülmények jobbá tétele jelenti a rövid távú segítségnyújtást, míg hosszútávon az integráció a cél, s támogatják azt is, ha a prostitúcióból élők új életet akarnak kezdeni. A Flora Dora, a budapesti Sex Educatio Alapítvány, a pécsi INDIT Közalapítvány és a nyíregyházi Periféria Egyesület, együtt, az IRIS 2012 projekt keretében dolgozzák ki azt a szolgáltatási koncepciót, amivel hatékonyan képesek javítani a prostituáltak helyzetén és életén.

– Abból az alaphelyzetből kell kiindulni, hogy amíg van kereslet, addig lesz kínálat is. Ha viszont ezt a tevékenységet törvény tiltja, akkor az illegális körülmények között történik és sokkal nehezebb kapcsolatot teremteni a prostitúcióból élőkkel és az illegalitás miatt sokkal több problémát kell kezelnie a szociális munkásoknak – magyarázza Michael, hogy Zürichben miért nem illegális a prostitúció. A szociális munkásokat a zürichi önkormányzat fizeti, úgy vélik, ez a politikájuk, hogy a prostitúcióból élők is segítségre szorulnak, akárcsak más csoportok, például a szenvedélybetegek és ezzel a lakosságért is felelősséget vállalnak. Az alapszintű egészségügyi ellátás, a megelőzés, azaz az ártalomcsökkentés is ennek a szemléletnek a része. A Flora Dora szolgálat busza a Sihlquain áll egyfajta biztonságot nyújtó helyként, ahol a tanácsadástól az orvosi fogadóóráig számos szolgáltatást vehetnek igénybe.

– Mi nem vagyunk ilyen jó helyzetben – szögezi le dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke. A svájci szervezet azért kereste meg a nyíregyháziakat mert sok, ebben a régióban, a megyében és a városban élő utcai prostituálttal találkoznak nap mint nap a zürichi szociális munkások, s a hazatérésük után a Periféria segítheti őket, folytathatja a hosszú távú programot. – Attól, hogy Magyarországon a prostitúció nem legális, attól még valós, létező probléma, és a szociális munka lehetőségeivel – legyen az tájékoztatás, egészségügyi és szociális ellátáshoz juttatásuk elősegítése, egészségmegőrző eszközök osztása, ügyintézés – javíthatnak a helyzetükön. Persze a kérdés az, hogy Magyarországon lesz-e erre pénz, támogatás? Ezért fontos része a programnak az a lobbitevékenység, melynek során a döntéshozókat szeretnék meggyőzni, vállaljanak felelősséget ezekért a nőkért és támogassák, hogy kiléphessenek a prostitúció és az ehhez kapcsolódó bűncselekmények, nemritkán az emberkereskedelem vagy a drog világából, csökkentsék a kiszolgáltatottságukat, ne váljanak erőszak áldozatává.


– Nap mint nap megdöbbentő sorsokkal és élethelyzetekkel találkozunk, anyákkal, akik így akarnak a gyermeküknek jobb életet biztosítani, fiatal lányokkal, akik hiszékenységük áldozatává váltak. Egy magyar sérült hölgy kijött Zürichbe prostitúcióból pénzt keresni, de képtelen volt erre. Sírva mondta, otthon a fogyatékossága miatt nem boldogul, itt meg erre sem képes. Abban segítettünk neki, hogy hazajöhessen – mesélte a fiatal zürichi szociális munkás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában