Helyi közélet

2012.04.02. 10:43

Utalványban fizetnék ki a szociális juttatásokat

Nyíregyháza - Pénzbeli ellátás helyett utalványban adnák a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt és az átmeneti segélyt.

Nyíregyháza - Pénzbeli ellátás helyett utalványban adnák a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt és az átmeneti segélyt.Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély. Az említett juttatások utalványban való biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat április 15-ig kell a kabinet elé terjesztenie a tárcavezetőnek. A kormány egyúttal felkérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Réthelyi Miklós vizsgálatának eredményei alapján a hónap végéig dolgozza ki az Erzsébet-program keretében bizonyos szociális juttatások utalvánnyal való kifizetésének lehetséges területeit a „célhoz kötött felhasználás elősegítése érdekében”. Ezzel együtt cselekvési és ütemtervet kell készítenie a miniszternek az Erzsébet-utalvány bővítésének formáiról, a bevezetés és a működtetés költségeiről – adta hírül a napokban a Magyar Távirati Iroda.

Megkérdezzük a cigány kisebbségi önkormányzatot, a nagycsaládosok egyesületét, egy kisbolt-tulajdonost és egy-két szociális juttatásban részesülőt, mit szólnak a tervezett változtatáshoz.

Utalványból nem lehet rezsit fizetni!

– Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a támogatásnak oda kell kerülnie, ahol arra valóban szükség van és hogy az megengedhetetlen, hogy például alkoholra vagy játékgépekre költsék, ám a nagycsaládosokra ez utóbbi hozzáállás egyáltalán nem jellemző. Meg kellene különböztetni a családokat aszerint, hogy pénzben vagy utalványban kapják-e meg a csalási pótlékot vagy lakhatási támogatást, erre a szociális hálózatnak helyben nagy rálátása van – mondta lapunknak Németh Zoltánné, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családi Körének elnökhelyettese, aki szerint a sok gyermeket nevelő családok nagy része rosszabbul járna az új rendszerben.

– Számukra nemcsak az élelmiszer kifizetése jelent nagy gondot, de a rezsi is nagyban megterheli a családi költségvetést. Márpedig ha utalvány formájában kapják meg a támogatást, abból nem tudják kifizetni a fűtést, az áram- vagy a vízdíjat, és elmaradásuk halmozódik fel, amire a nem pénzbeni kifizetés szintén nem jelent megoldást – véli az elnökhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában