Helyi közélet

2012.05.08. 10:03

Csütörtökön estére Fülemülék éjszakája Kisvárdán

Kisvárda – A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a fás bokros helyeken megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük.

Kisvárda – A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a fás bokros helyeken megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük.A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja már több mint két éve alakult meg Kisvárdán. Tagjai több hasznos élménnyel is gazdagodtak az elmúlt években. Eddigi munkájuk során készítettek s helyeztek ki több száz odút, többek között a Várkertben és környékén, a tónál, Záhonyban, Dombrádon, Tornyospálcán és több madárjárta területen.

Fülemülék éjszakája

Az idei programtervükben, az idei évben, az alakulásukat követően immár másodszor szerepel a „Fülemülék éjszakája”, a madárdalos májusi este. Minden érdeklődőt szeretettel várnak május 10–én (csütörtökön), 17 órakor a Várfürdő bejáratánál. A tervek szerint – tájékoztatott Kiss Zsolt, az este első felében odúellenőrzés a Várkert és a Vár–tó mellett. Ezt követően séta a Várkertben, ismerkedés a fülemüle énekével és az éjszaka egyéb hangjaival. Amint az esti szürkület teljes sötétségbe fordul, a többi madár elhallgat és rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért nem ritkán 2–3 méterről hallható az elképesztő hangerejű és változatosságú fülemüle ének. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék koncertje jelenti, a májusi estéken számos más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért az időben érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg tudunk figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig. A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Csütörtöki találkozó

Május 10–én, csütörtökön estére minden érdeklődő, természetet szerető ember meghallgathatja, a világ legszebb hangú, éjszaka is éneklő madarának, a fülemülének az énekét a Várkertben és környékén, Kisvárdán.

Megtekinthetik a leszedhető, kihelyezet odúkat a Várnál, a Vár–tónál és környékén. Ha a szerencse is a résztvevők mellé szegődik, megtekinthetik az odúban lévő széncinegék piciny fiókáit, mint az elmúlt évben. A sétát s a természet értékeit a madarak hangját, a kora esti séta egyéb hangjait, Dr. Mezey Károly és Kiss Zsolt szakavatott előadásai teszik még érdekesebbé. A hazai madarászok már évtizedek óta dolgoznak a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelmén keresztül. Céljuk, hogy megőrizzék hazánk páratlan természeti értékeit a maguk és az utódok örömére.

– Várunk minden érdeklődőt, barátot, ismerőst a Kisvárdai Várfürdő bejáratánál, 17 órakor. Rövid odúzás után madárdalos séta, ismerkedés a fülemülével, és minden útba eső madárral. Az esemény vége 20 óra körül várható. Lehetőség van adományozásra is–amelyért madaras kitűzőket adunk.500Ft/adomány, vagy madárhang CD megvásárlására 1000Ft/db. Támogasd Te is a madarakat, a természet védelmét – mondta befejezésül Kiss Zsolt.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában