Helyi közélet

2012.05.24. 11:28

Szorul a hurok a hurkozónak

Nyírgyulaj - A Nyírbátori Rendőrkapitányság Máriapócsi Rendőrőrse a szerda reggeli órákban Nyírgyulaj településen fogtak el egy 39 éves helybeli férfit, akinek lakásán előzetes információk alapján házkutatást tartottak, ahol egy félig megnyúzott őzbak tetemet találtak.

Nyírgyulaj - A Nyírbátori Rendőrkapitányság Máriapócsi Rendőrőrse a szerda reggeli órákban Nyírgyulaj településen fogtak el egy 39 éves helybeli férfit, akinek lakásán előzetes információk alapján házkutatást tartottak, ahol egy félig megnyúzott őzbak tetemet találtak.A férfi kihallgatása során elmondta, hogy az őzet egy közeli fasorban már elpusztult állapotban, hurokban találta. A rendőrök a vadőrökkel együtt már szerda estétől vad kamerán keresztül figyelték a férfit, amint az őzet felkutatja és elszállítja, ezért felmerült a gyanú arra vonatkozóan, hogy a már kifeszített hurkokat is a gyanúsított helyezte ki. A vadásztársaságnak a lopással okozott kár közel 350.000 forint. A férfit, nagyobb értékre elkövetett lopás és állatkínzás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, gyorsított eljárás keretében vonják felelősségre.

Jogszabályi háttér:

1978. évi IV. törvény a Büntető törvénykönyvről

Állatkínzás 266/B. § (1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3)A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)–(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában