Helyi közélet

2012.06.15. 10:14

A jókaisok gyűjtötték össze a legtöbb italos dobozt

Nyíregyháza - Közel 95 tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésével eddigi legsikeresebb szelektív gyűjtőprogramját zárta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

Nyíregyháza - Közel 95 tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésével eddigi legsikeresebb szelektív gyűjtőprogramját zárta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.Ezt a mennyiséget a tavaly októberben, 13 város 278 oktatási intézményében indult nagyszabású környezetvédelmi programban gyűjtötték a gyerekek. A több mint 53 ezer gyermek részvételével most lezárult program célja az volt, hogy felhívja a gyerekek, szüleik és a pedagógusok figyelmét arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. A gyerekek a program során szelektíven gyűjtött italos kartondobozok segítségével 1 hektárnyi erdőt, azaz 627 felnőtt fát mentettek meg a kivágástól. A program sikerét jelzi, hogy a tavalyinál háromszor több, összesen 278 intézmény kapcsolódott be a programba 12 városból és 7 budapesti kerületből. – Az idei programban, várakozásainkat kétszeresen felülmúló eredmény született” – nyilatkozta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. – A gyerekek által begyűjtött 95 tonna mintegy 3,3 millió darab italos kartondobozt jelent. Szemléltetésként: ha ezeket a dobozokat egymás után fektetnénk, háromszor érnénk vele körbe a Balatont – tette hozzá az igazgató.

Négyen is dupláztak

Az egy tonnát meghaladó mennyiséget 17 oktatási intézménynek sikerült elérnie, közülük pedig négyen dupláztak is, azaz kétezer kilógrammnál is többet gyűjtöttek. A legtöbbet gyűjtő iskola a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola volt, itt 2305 kilogramm gyűlt össze a tejes és gyümölcsleves dobozokból. Nyíregyházán egyébként 29 intézmény 9786 kilogramm italos kartondobozt gyűjtött, amivel bronzérmesek lettek a városok közötti gyűjtés képzeletbeli dobogóján. A jókaisok mellett a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye is különdíjat kapott: ők több, mint ezer kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek.

Hazánkban évente több mint 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100–125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt. Ennek a mennyiségnek azonban csupán 19 százalékát, azaz a családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven, míg a fennmaradó 102 darab, azaz összesen 320 millió doboz a hazai szeméttelepekre kerül. Ebből a mennyiségből mintegy 3 millió doboz juthatott vissza a körforgásba az IKSZ most zárult programjának eredményeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában