Helyi közélet

2012.06.04. 07:53

Három gazdasági csoportra kellene Európát osztani

Nyíregyháza - Az euró, mint közös fizetőeszköz nem segíti a gyengébben fejlett országokat. Európa erős országai exportőrök, de a pozitív mérleg miatt nem érdekük az import. Legjobb lenne három csoportot alkotni a 27 tagállamból. Szerencsésebb lett volna, ha a csatlakozási tülekedésben nem akart volna minden kelet-európai ország elsőként belépni az unióba.

Nyíregyháza - Az euró, mint közös fizetőeszköz nem segíti a gyengébben fejlett országokat. Európa erős országai exportőrök, de a pozitív mérleg miatt nem érdekük az import. Legjobb lenne három csoportot alkotni a 27 tagállamból. Szerencsésebb lett volna, ha a csatlakozási tülekedésben nem akart volna minden kelet-európai ország elsőként belépni az unióba.Európa fejlődése, az Európai Unió jelene, jövője és az Európai Parlament belülről – ezek voltak azok a témák, amiket Lóránt Károly mérnök közgazdász érintett a Jobbik Ifjúsági Tagozata által meghirdetett nyíregyházi előadásában.

A háborút követően viszonylag gyorsan jutottak el a politikusok oda, hogy ha kölcsönös érdekbe hozzuk össze az ellenségeket, az lehet a béke alapja. Miután a háborúk oka az erőforrások, a szén, energia és acél megszerzése volt, így adott volt, hogy az alap, a szén és acél megállapodás legyen Franciaország és Németország között. Nem kis ellenállást kellett ehhez legyőzni, hiszen a franciák hagyományosan tartottak a németektől, ugyanakkor a hatok, Franciaország, Németország, Olaszország és a Benelux államok szövetségéhez nem csatlakozott Anglia, akik mindig szívesen szövetkeztek az európai kontinens második legerősebb államával az első ellenében. Amikor látták, hogy kimaradni veszélyes, csatlakoztak, de a franciák velük szemben is tartózkodóak, mert szerintük Anglia minden szövetséget bomlaszt.

Magyarország önmagában nem elég erős

Nekem kétségeim voltak a csatlakozással kapcsolatban, mert úgy éreztem, hogy a gyenge Magyarország csatlakozása azt a kifosztást konzerválja, ami addig is megvolt, csak mostanra intézményesül. Bármivel akarja a kormány védeni a nemzeti érdekeket, Európa azonnal megtorol. Ha azt gondoljuk, hogy a földünket őseink örökre megkapták és ránk hagyták, akkor ez tévedés, mert a földért, a hazáért minden generációnak külön-külön meg kell harcolnia. Ha a termőföldeket eladjuk, akkor egy nap már csak jóhiszemű jogcím nélküli lakosok leszünk Magyarországon.

Gazdasági téren a kiegyenlítődés miatt a GDP-t a létszám határozza meg, mert a technológiát már megszerezték a távol-keleti országok, energiájukm nyersanyaguk pedig van bőven. Kína a jövő vezető ereje, csak ott a bérek még a magyar béreknek is a tizedét érik el. Ezzel kellene folyamatos bércsökkenés, nyugdíj csökkenés révén Európának harcolnia. Jelenleg nincs más technikája az Európai Uniónak a gazdaságot sújtó válságra, csak a megszorítások. Az, hogy a fiatalok elhagyják az országot, Európa fejlett részének jól jön. Amíg Európa önellátó, a közösségen belül Németország exportőr, de miután neki ez most hasznos, nem hajlandó importálni, így pedig Európa kettészakad. Valójában az lenne a szerencsés, ha három csoport jönne létre, a fejlett Észak-nyugati csoport, a lemaradó déliek és az újonnan csatlakozott országok. Magyarország önmagában nem elég erős ahhoz, hogy elérje céljait, szükség van azokkal összefogni, akik nem mindenben egyeznek velünk, de a fejlettségük hasonló szintje miatt érdekközösségre lenne szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában