Helyi közélet

2012.06.07. 10:09

Járvány van Bujon?

Buj - Olvasónk levele szerint herpeszjárvány ütötte fel fejét Bujon, az óvodában.

Buj - Olvasónk levele szerint herpeszjárvány ütötte fel fejét Bujon, az óvodában.Egy felháborodott szülő küldött szerkesztőségünkbe levelet. "Óvodások fertőződnek meg, sorban egymás után. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekorvosokon kívül más még nem értesült a betegségről.

A történet a következő: Tegnap még egyáltalán nem is tudtam a dologról, ma, amikor mentem a lányomért, akkor panaszkodtak a szülők, hogy sorban esnek bele a gyerekek a betegségbe. Ez egy herpesz vírus. A legtöbb gyereknek a tenyerén jelenik meg először, utána van olyan gyerek, amelyiknek már az egész teste hólyagos, sebes. És van olyan is, amelyiknek az egész szája és torka is.

Amikor rákérdeztem, azt mondták már megindult a fertőtlenítés. Ami kicsit vicces, mert egy gőzölővel fertőtlenítették le a kiscsoportosok játékait és kidobták a fogmosó felszerelésüket. Ez a nagy fertőtlenítési hadművelet:)) Azért nekem más az elképzelésem egy ilyenről. Ilyenkor véleményem szerint le kellene zárni az egész intézményt és alaposan kifertőtleníteni. A bútorokat, függönyöket, edényeket is. Nem hiszem, hogy ez meg lesz, mert nyugdíjazási buli és ballagás lesz" - áll olvasónk levelében.

Nem herpesz fertőz

Hankály Gyuláné az óvodai munkaközösség vezetője megkeresésünkre elmondta: – Hetvenöt gyerekünk van, ebből 10-12-en kapták el a vírust. Megjegyzem ez egy gyerekek körében elég gyakran előforduló, kéz- láb és szájbetegség, nem pedig herpesz. Ősszel és nyáron, olyan közösségekben, ahol sok a gyermek, könnyen felütheti a fejét. A szükséges intézkedéseket természetesen megtettük, fertőtlenítettük a játékokat, ágyneműket, törölközőket, bármit ami tovább adhatná a betegséget. Az ÁNTSZ-t nem vontuk be az ügybe, ugyanis nem volt rá szükség – nyilatkozta Hankály Gyuláné.

Ahogy a szakirodalom fogalmaz: – A kéz-láb-száj betegséget Coxsackie-vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel terjednek, és elsősorban 10 éven aluli gyerekeket fertőznek meg. A kellemetlen  betegség ellen az antibiotikumos kezelés hatástalan, csupán a tüneteket enyhíthetjük. Először 38-39,5 Celsius-fokos láz és torokfájás jelentkezik, majd apró, kerek, piros hólyagocskák jelennek meg a szájban a nyelven, a szájpadláson, a pofazacskók belső felületén, a fogínyen. Később a tenyéren és a talpon, az ujjak között is feltűnnek a három-hét milliméter átmérőjű, folyadékkal telt hólyagok, amik körülbelül öt nap alatt száradnak le, előbb barnára színeződnek, majd heg nélkül gyógyulnak. Az egész betegség hat-kilenc nap alatt lezajlik, rendkívül ritkán lép fel szövődmény. Orvosi szempontból veszélytelen. 

A járvány (epidémia) valamely fertőző betegség viszonylag rövid időn belüli nagyobb számosságú, tömeges előfordulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában