Helyi közélet

2012.06.27. 19:49

Kihasználjuk még az árelőnyt

Nyíregyháza - A jelentős árcsökkenés fellendítette a hazai kutak forgalmát, de sokan továbbra is külföldön ragadnak pisztolyt.

Nyíregyháza - A jelentős árcsökkenés fellendítette a hazai kutak forgalmát, de sokan továbbra is külföldön ragadnak pisztolyt.Az elmúlt hónapokban fájó szívvel nézte a Kárpátalja irányába elhúzó autókat az egyik határközeli benzinkút tulajdonosa, hiszen jól tudta: a magyarországi magas üzemanyagárak miatt inkább a szomszédos országban tankolnak a sofőrök. Pár hete azonban folyamatosan csökkennek az üzemanyagárak hazánkban, ez meg is látszik a kis benzinkút forgalmán.

– Számomra nagyon előnyös, hogy csökkennek az árak, hiszen látványosan megnőtt a forgalom a kúton. Nagyon sok embernek ugyanis már nem éri meg kimenni Ukrajnába tankolni – mondta el tapasztalatairól érdeklődésünkre a neve elhallgatását kérő vállalkozó.

– Az áremelkedések idején kedd este jöttek a legtöbben, amióta a csökkenő tendencia a jellemző, főleg szerdán jönnek az autósok. Egy-két forint különbségért nem vártak ki, ha tankolni kellett, tankoltak, de most, a 10 forintos csökkentés jelentős számukra, ezért kivárták a kedvezőbb, szerdai árat, kedden délután alig jött erre valaki.

– Aki munkanélküli, továbbra is kijár Ukrajnába, hiszen ráér, igaz, számára a benzin vásárlása már csak járulékos dolog, mert főleg az élelmiszereket szerzi be olcsóbban, s ha már ott van, tankol is.

Akik pedig még mindig az üzemanyagból szeretnének megélni, más taktikát dolgoztak ki, de erről hadd ne áruljak el részleteket. A magyarországi helyzetről még annyit, hogy bár oszágosan továbbra is csökken a benzinfogyasztás, nálunk szerencsére nőtt.

Lehetne rosszabb is...

– Amikor az év elején elszabadultak az üzemanyagárak, nem volt mit tenni, sodródtunk árral. Emlékszem, az év első hónapjának a közepén sem voltunk, és máris háromszor emelkedett az ár. Ez nagyon durva, viszont mi nem módosíthattunk minden héten szerződést a megbízókkal.

Egyre kezelhetetlenebbé vált a helyzet, nemcsak a fuvarozóknak, hanem a magánszférában is. Most, hogy többször csökkent az üzemanyag ára, nem mondom, hogy minden jóra fordult. Inkább úgy fogalmaznék: valamelyest enyhültek a gondjaink. Fogjuk fel úgy, hogy lehetne rosszabb is... – mondta el lapunknak egy szintén anonimitásba burkolózó megyei szállítmányozási cég vezetője.

Ötezret „keres” 4 óra alatt

Bár örömmel hallotta a tegnap esti hírekben, külösebben nem „hatotta meg” a jelentős benzinár-csökkenés híre a Nyíregyházán dolgozó demecseri Farkas Lászlót.

– Ha fogok egy „kockás” lapot és pontos számításokkal levezetem, mennyi a ráfordított költségem és a tiszta hasznom egy-egy külföldi tankolás alkalmával, a hazai kutak a 10 forintos csökkentéssel együtt is elbújhatnak az ukrán nafta mögött – mondja, majd valóban tollat és füzetet vesz elő, s levezeti: a lakóhelyem és a záhonyi átkelő oda-vissza 100 km, vagyis 7 liter benzinbe kerül, ennek költsége (296 forintos ukrán üzemanyagárral számolva) 2000 forint. Ötven litert hozok haza a tankban, 10 litert pedig egy kannában, ami 17.760 forintba kerül. Ugyanezért a mennyiségért idehaza 24.360 forintot fizetnék (406 forintos árral kalkulálva), a 4 órás utazással tehát több mint 4500 forintot takarítottam meg.

Tehát még így is megéri – summázta Farkas úr, hozzátéve: ha 30-40 forintot zuhannának a hazai benzinárak, ami nem valószínű, akkor ő is idehaza tankolna, s a magyar államkasszába fizetné be a jövedéki adót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában