Helyi közélet

2012.06.04. 12:54

Mentőövként várják az „önhikit”

Nagycserkesz, Nyírtelek, Zajta - Nagycserkesz a közüzemi tartozások miatt rengeteg felszólítást kap, van úgy, hogy egy héten egy cégtől többet is.

Nagycserkesz, Nyírtelek, Zajta - Nagycserkesz a közüzemi tartozások miatt rengeteg felszólítást kap, van úgy, hogy egy héten egy cégtől többet is.Nemcsak a háborúhoz kell pénz, pénz, pénz – mint mondta egykoron Montecuccoli, hanem a mindennapi élethez is. Különösen nehéz helyzetben vannak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok, hiszen egymást érik az adósságok, a kifizetetlen számlák, működési gondokkal küszködnek. Éppen ezért nagyon várják azt a támogatást, amelyre április 30-ig pályázhattak.

„Sakkoznak” a kifizetésekkel

Nagycserkesz önkormányzata 2003 óta minden évben adott be pályázatot „önhikis” támogatásra. Ez ebben az évben sincs másképpen, a benyújtott pályázatban 32 millió 206 ezer forintot kért a település.

– Ezt a pénzt az oktatási intézményekre szeretnénk fordítani, bár a teljes forráshiányunk ettől jóval több, közel 56 millió forint – mondta el érdeklődésünkre Luzsinszki Lajosné, Nagycserkesz polgármestere. – Az önkormányzatunk nehéz helyzetben van, hiszen nem kapunk annyi állami hozzájárulást, ami elegendő lenne a bérek kifizetésére. Nem tudunk adni a dolgozóknak étkezési hozzájárulást, sem egy kis jutalmat pedagógusnapra. Sajnos, még egy szál virágot sem tudtunk átnyújtani a pedagógusoknak. A hivatali dolgozók is többet dolgoznak napi 8 óránál, de nekik sem tudunk adni semmi pluszjuttatást. A közüzemi tartozások miatt rengeteg felszólítást kapunk, van úgy, hogy egy héten egy cégtől többet is. Igyekszünk úgy sakkozni a kifizetésekkel, hogy az óvodában, az iskolában és a hivatalban ne legyen kikapcsolva mondjuk az áram, mert akkor tényleg megállna az élet. Éppen ezért nagyon bízom benne, hogy megkapjuk mentőövnek a támogatást, és sikerül rendezni a legfontosabb tartozásokat.

Saját erőből nem képesek

A nyírteleki önkormányzat is rendszeresen beadja pályázatát „önhikis” támogatásra.

– Az idén 59 millió forintot kértünk – tájékoztatta szerkesztőségünket Magyar László, Nyírtelek polgármestere. – Éveken át a működési hiányunk tíz százalék körül alakul. Az elmúlt években nem vettünk fel hitelt, nem bocsátottunk ki kötvényt, a keletkező hiányt saját erőből nem tudjuk kigazdálkodni. Már megléptünk minden lehetséges átszervezést, ésszerűsítést a takarékoskodás jegyében. Már csak a kötelező feladataink vannak, de azokat meg törvényi kötelességünk elvégezni. A működési forráshiányunk ténylegesen nagyobb összeget jelent, de reméljük, ha kedvezően bírálják el a pályázatunkat, akkor mellette további energiatakérkossági intézkedéssel, pályázati lehetőségekkel javítani tudjuk az önkormányzat gazdálkodását.

Önellátó gazdálkodás

Zajta község önkormányzata iskolafenntartásra, a körjegyzőség és az óvoda működtetésére, a szemétszállítási díj kifizetésére szeretné fordítani azt a 8,2 millió forintot, amelyre pályázott.

– Bár tavalyhoz képest jobb helyzetben vagyunk, de azért nagyon jól jönne ez az „önhikis” támogatás. – Ma már sertést tartunk, 8-8,5 hektár önkormányzati földön mezőgazdasági termelést végzünk. A megtermelt zöldségeket az óvoda konyháján dolgozzuk fel, valamint a februárban megnyitott önkormányzati boltban értékesítjük – részletezte a takarékosságot szolgáló önellátást Kosztya Zoltán polgármester. – Igyekszünk a fűtéssel is megtakarítani forintokat. A polgármesteri hivatalban január óta fával fűtünk, az óvodában pedig az ősztől vegyes tüzelésű kazánt működtetünk majd. Így éves szinten másfélmillió forintot tudunk megtakarítani. Mindezek ellenére nagy segítség lenne az állami támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában