Helyi közélet

2012.06.29. 14:24

Rózsás fórum Kemecsén

Kemecse - Nagy változások várnak a pedagógusokra és az önkormányzatokra a közeljövőben.

Kemecse - Nagy változások várnak a pedagógusokra és az önkormányzatokra a közeljövőben.Kemecsén közel negyven település polgármestere, jegyzője és iskolaigazgatója hallgatta Hoffmann Rózsa előadását. – A köznevelési törvény kapcsán az önkormányzatokat is érintik majd változások, 2013. január elsejétől ugyanis az iskolák állami fenntartás alá kerülnek. A működtetés kérdésében még folyik a vita, hogy mely önkormányzatok tudják vállalni azt és melyek nem. Térségünkben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon sok a hátrányos helyzetű település, ezt mutatja az is, hogy az ÖNHIKI támogatásokra közel kétszáz önkormányzat adta be pályázatát.

 

 

Értelemszerűen az ilyen kisebb lélekszámú településeken az elsődleges intézmény az iskola, előfordult olyan, hogy bizony amikor elérkezett a fizetés napja, az önkormányzat nem tudta utalni a pedagógusok bérét. Az új törvények értelmében viszont a pedagógus társadalom finanszírozása az állam feladata lesz – mondta Lipők Sándor, Kemecse polgármestere, a péntek délelőtt tartott fórum előtt, ahol Hoffmann Rózsa államtitkárasszony tartott előadást.

Azt gondolom, hogy az elmúlt két év legnagyobb eredménye – országos szinten –, hogy megszületett a Nemzeti köznevelési törvény és az új Nemzeti alaptanterv – nyilatkozta Hoffmann Rózsa. – Az eddig elvégzett munka eredményeit a következő tanévtől érzékeljük majd igazán. Meglátásom szerint a változások lényege, hogy ismét visszatereljük a szorgalmas munka, tanulás irányába az oktatást, mert nem lehet úgy országot építeni, hogy rendetlenség, feladat nemteljesítés van.

Pedagógus életpályamodell indul

Az új törvény fokozatosan kerül majd bevezetésre, 2012. szeptember 1-től még kevés dolgot fognak érezni a szülők, gyermekek és a pedagógusok, ezekből talán a leglátványosabb az lesz, hogy az első és az ötödik évfolyamon minden nap kötelező lesz a testnevelésóra. Ez azt a célt szolgálja, hogy többet mozogjanak a gyerekek. Egy rendszeresen sportoló fiatal ugyanis egészségesebb, fegyelmezettebb, jobb az akaratereje, sokkal összeszedettebb.

2013. január 1-től megtörténik majd az iskolák állami kézbevétele, azon dolgozunk teljes gőzzel, hogy se a gyerekek, se a pedagógusok ebből semmit ne érezzenek. 2013 szeptemberétől jön majd az igazi nagy változás, a pedagógus életpályamodell indulása. Ez meghozza majd a pedagógustársadalom erkölcsi és anyagi megbecsülését, helyreállítását. Más irányok lesznek az iskolai mindennapokban, az alapelv az lesz, hogy az oktatási intézményekben a gyerekeknek délután 4-5 óráig foglakozásokat kell biztosítani – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában