Helyi közélet

2012.06.30. 11:04

Sokan füstölögnek a füstölgők miatt

Furcsa dologra lettem figyelmes a minap. Egy buszmegállóban egy középkorú hölgy mérőszalaggal a kezében méregetett valamit. Amikor megláttam a cigarettát a szájában, összeállt a kép.

Furcsa dologra lettem figyelmes a minap. Egy buszmegállóban egy középkorú hölgy mérőszalaggal a kezében méregetett valamit. Amikor megláttam a cigarettát a szájában, összeállt a kép.Mint tudjuk, a kijelölt helyek kivételével tilos dohányozni a közterületek várakozóhelyeinél (így például a buszmegállókban), illetve ezek 5 méteres körzetében. A hölgy centiméterre pontosan lemérte az öt métert, majd rágyújtott. Ilyenek vagyunk mi, emberek: mindenhol megtaláljuk a kiskaput, illetve azt a pontot, ahol a törvény „véget ér”, jelen esetben az öt métert. Legyen bármiféle korlátozás a saját és mások egészségének megóvása érdekében, nehezen vesszük figyelembe, sőt, néhány esetben meg is szegjük.

A nemrégiben életbe lépett dohányzást korlátozó intézkedéseket szem előtt tartó cigarettázóknak nagyon hálás vagyok, leginkább azonban a nem dohányzók népes táborának örülök, ahová magam is tartozom. Gyakran egy passzív dohányos figyelmezteti az aktív füstölgőt a törvényi korlátokra, azonban akadnak olyanok, akik egyáltalán nem veszik figyelembe a szabályozást. És vannak a kiskapukat keresők, akárcsak a hölgy, aki lemérte az öt métert. Azt hiszem, ő nem értett meg a törvény lényegét.

Úgy vélem, alapvető emberi norma figyelni a másikra, a környezetünkre, még ha nem is ismerünk senkit azok közül, akik éppen mellettünk állnak. Én személy szerint örülök, amikor valaki tekintettel van rám és a többi nemdohányzóra, és nem gyújt rá. Talán egyszer azt is elérjük, hogy soha senki nem vesz többé cigarettát a szájába.

Székely Sára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában