Helyi közélet

2012.06.30. 10:10

Virágba borult a Tisza

Tivadar, Kisar - Egyedülálló természeti jelenséget figyelhettek meg azok, akik június 28-án este 7 és 9 óra között a Kisar és Tivadar közötti Tisza-hídon keltek át.

Tivadar, Kisar - Egyedülálló természeti jelenséget figyelhettek meg azok, akik június 28-án este 7 és 9 óra között a Kisar és Tivadar közötti Tisza-hídon keltek át. Az évről-évre megismétlődő „tiszavirágzást„ , azaz a folyó medrében három évig fejlődő, majd ebben az időszakban a felszínre kirepülő kérészek násztáncát csodálhatták meg kicsik és nagyok egyaránt. Ezek a különleges rovarok hosszú sötétben töltött létük után a folyó medréből kirepülve csupán néhány órát élnek. Ennyi idő alatt kell párosodniuk és lerakni petéiket a vízbe, hogy biztosítsák a következő kérészgeneráció fennmaradását. Innen származik a „kérészéletű” kifejezés is, melyet a rövid ideig tartó eseményekre mondunk.

Lehet, hogy gyerekeink és unokáink már nem csodálhatják ezt a páratlan jelenséget, mert a környezet szennyezése, a népesség növekedésével együtt járó környezeti terhelés miatt egyre kevesebb rovar marad meg, így a kérészeket a kipusztulás veszélye fenyegeti. Éppen ezért ez a rovarfaj védett, eszmei értéke példányonként 2 000 Ft. Fennmaradásuk érdekében fontos, hogy védjük folyóinkat, környezetünket, hogy még unokáink és azok gyerekei is gyönyörködhessenek ebben a csodálatos természeti jelenségben.

Márton József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában