Helyi közélet

2012.07.21. 13:38

A Nap sugarai csábítóak, de veszélyesek is

Tombol a nyár, aki csak teheti, a szabadban, vízparton pihen. De nem árt az óvatosság, mert bár a Nap sugarai csábítóak, veszélyesek is.

Tombol a nyár, aki csak teheti, a szabadban, vízparton pihen. De nem árt az óvatosság, mert bár a Nap sugarai csábítóak, veszélyesek is.A Nap sokféle sugarat bocsát ki, amely különböző elemekből tevődik össze. Ezek egy részét az atmoszféra megszűri, de kétharmaduk mégis eléri a Földet. Azok, amelyek minket is elérnek, mint az UVA, az UVB, a látható, valamint infravörös sugarak, hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ezeknek jótékony hatásaik vannak: az UVB segíti a szervezet D-vitamin termelését, amely fontos a kalcium csontokba történő beépüléséhez, a látható fénynek antidepresszáns hatása van, az infravörös sugár pedig növeli a bőr hőmérsékletét, így vészjelet ad, hogy elkerüljük a leégést.

De a túlzásba vitt napozás különösen káros hatással lehet szervezetünkre. Rövidtávon leégést okozhat és allergiás reakciókat válthat ki, a hosszantartó napozás során ható UVA és UVB sugarak viszont a bőr idő előtti öregedéséhez, vagy akár bőrrák kialakulásához is vezethetnek. A tanulság: veszélyes a túlzott napozás! Sokan azért napoznak, hogy nyáron szép színű legyen a bűrük.

A barnulás alapvetően a nap UVB sugarainak hatására beinduló reakció, a bőr védekező mechanizmusa a napsugárzással szemben. A barnulás gyakran megvédi bőrünket a leégéssel szemben de ez nem jelentheti azt, hogy ezután korlátozás nélkül tegyük azt ki a napnak, mert ez hosszú távú következményekkel járhat. Ahhoz tehát, hogy a napozás hosszú távon is egészséges legyen, magas faktorszámú fényvédő krémeket kell használni. Napozás előtt a krémet egyenletesen és bőségesen érdemes használni minden olyan területen, amely napsugárzásnak van kitéve, a folyamatot pedig kétóránként mindenképp, vagy fürdés után, esetleg a krém ledörzsölődése esetén szükséges megismételni.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek bőrét csak a legmagasabb faktorszámú, illetve a speciálisan az ő számukra kifejlesztett krémek védheti meg.

Hasznos tanácsok, amelyek nélkül ne induljunk a strandra:

  • Bőségesen kenjünk magunkra napozószert
  • Ne az utolsó pillanatban, a strandra érkezve, a tűző napon kenjük magunkra a napozószert, hanem még a napozás megkezdése előtt (Ez fokozottan érvényes az első napon!)
  • Gyakran kenjük be magunkat újra, hiszen a homok és a törülköző eldörzsölheti, illetve a víz lemoshatja a napozószert
  • A gyerekek fejére tegyünk sapkát
  • Ne menjünk a napra a legmelegebb órákban (a nap állása szerinti 11 és 15 óra között)
  • Bármilyen típusú a bőrünk, először mindig magas faktorú napozószert (pl. a 20-as vagy a 25-ös faktorú erősen védő hidratáló naptejet)
  • A 3–4. naptól használjunk 7-es faktorú hidratáló naptejet
  • Igyunk sok vizet (kis mennyiségben, sokszor), hogy elősegítsük bőrünk hidratációját
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában