Helyi közélet

2012.07.18. 19:13

Az ünnepre megújulnak

Nyíregyháza - Több mint 140 millió forintot fordítanak Nyíregyháza belvárosi tereinek rekonstrukciójára.

Nyíregyháza - Több mint 140 millió forintot fordítanak Nyíregyháza belvárosi tereinek rekonstrukciójára.Utolsó fejezetéhez érkezett az Integrált Városfejlesztési Stratégián belül a Belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése. Kedden délután a kivitelező átvette a munkaterületeket és a bontási munkálatokkal elkezdődött az Országzászló, a Luther tér, a Hősök tere rekonstrukciója és a Kossuth téri szökőkút építése.

Háromszintes zöldfelület

– Egy közbeszerzési eljárásban pályáztattuk meg a négy terület felújítási munkáit, a nyertes az Abakusz Bau Kft. lett, a kivitelezés költsége nettó 143 millió forint – mondta el érdeklődésünkre Hagymási Gyula, a polgármesteri kabinet Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúra vezetője. – A komplett térrekonstrukció során Hősök terén megtörténik a meglévő rossz állapotú térburkolatok cseréje, sétány kialakításával könnyebben megközelíthető lesz a szökőkút, mely köré egy találkozási, azaz pihenőpont alakítanak ki. Fák és cserjék, háromszintes zöldfelületek, új kandeláberek, padok, egyedi ücsörgők teszik hangulatosabbá a teret, a gyalogosok érdekében forgalomcsillapító zónák épülnek, és a nyilvános illemhely külső homlokzata is megújul – sorolta a feladatokat Hagymási Gyula.

– Az Országzászló tér és a Széchenyi utca Magyar Államkincstár épületéig terjedő szakaszának rekonstrukciója alapvetően a régi, összetöredezett aszfalt burkolat cseréjére, a zöldfelületek rendezésére és a közpark egységes képének megteremtésére irányul – folytatta a referatúra vezetője. – További feladat a tér közparki elemeinek, többek között a hulladékgyűjtők, térvilágítások, utcapadok, ücsörgők teljes cseréje, valamint egy ivókúttal is gazdagodik a park.

Marad a makadám út

A Kossuth téren az új szökőkút építése történik meg. A kétmedencés, feszített víztükrű, 40 fúvókás szökőkút programozható, így beállítható, hogy mennyi ideig működjön a vízsugarak játéka, mikor világítson, illetve zenéljen a szökőkút. A Luther téren a templom mögötti területet varázsoljuk újjá az új díszburkolattal, kandeláberekkel, a zöldfelületek cseréjével, bővítésével – sorolta tovább Hagymási Gyula. Az Evangélikus templom déli oldalbejáratához mozgáskorlátozott rámpa és lépcső épül, bővítik a parkolót. – Természetesen a védelem alatt álló környezetben megmarad a makadám út, de azt is újra rakjuk, rendbe tesszük.

Feszített lesz a tempó

A kivitelezőnek augusztus 17-éig kell a felújítást befejezni, azaz az augusztus 20-ai ünnepre, illetve a VIDOR fesztivál kezdetére a belváros terei megújulnak.

– Ez alól egyetlen kivétel van, a Nyírvíz palota és a Magyar Államkincstár épülete közötti járdaszakasz bontását és burkolását csak a fesztivál után kezdik el a szakemberek, a befejezés dátuma pedig szeptember 30-ai – tette hozzá Hagymási Gyula és elismerte: az egy hónapos határidő feszített tempót jelent, a mindössze 2 napra tervezett bontási munkálatok után már az építkezés kezdődik.

Nem lehetett hamarabb

Tóth Lászlóné nyíregyházi olvasónk kedden reggel telefonált szerkesztőségünkbe: – Nagyon örülök annak, hogy felújítják a tereinket, de nem lett volna célszerűbb már májusban elkezdeni? Akkor már rég kész lenne, s nem állna fenn annak a veszélye, hogy bármilyen csúszás vagy előre nem látható gond miatt nem készülnek el a VIDOR fesztivál kezdetéig.A felvetésre Hagymási Gyula azt válaszolta: az projektben történt változtatások engedélyezése és az irányító hatóság írásbeli jóváhagyása, valamint a közbeszerzési eljárás lebonyolítása miatt nem volt arra lehetőség, hogy hamarabb induljon el a kivitelezés, de augusztus 20-ára befejeződik a rekonstrukció.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában