Helyi közélet

2012.07.08. 14:33

Bírság helyett közmunkára menne

Nyíregyháza - S. Pétert ötezer forintra büntették, mert a város végét jelző tábla után száz méterrel elfelejtette felkapcsolni a fényszóróját. Úgy döntött nem fizet, inkább ledolgozza.

Nyíregyháza - S. Pétert ötezer forintra büntették, mert a város végét jelző tábla után száz méterrel elfelejtette felkapcsolni a fényszóróját. Úgy döntött nem fizet, inkább ledolgozza.

S. Péter felháborodva mesélte történetét: – Nem hiszem, hogy akkora bűnt követtem el, hogy azonnal meg kéne büntetni. Alig hagytam el a Nyíregyháza vége táblát és már szinte rám is törtek a rendőrök. Megmondom őszintén, nem vagyok hajlandó kifizetni a bírságot, inkább ledolgozom társadalmi munkában – mondta. Esete azonban több kérdést is felvetett, hisz amióta – az új szabálysértési törvény mintegy két hónapja lépett hatályba – erre lehetőség van, nem sokan választották még a szabálysértés ledolgozását.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese válaszol a miértekre és a hogyanokra. Kérdésünkre, hogy bírság esetén, ha az érintett szeretné közérdekű munkaként ledolgoznia büntetését, mi az eljárás menete (hol, hogyan és kinél kell mindezt jelezni, mennyi időn belül) így válaszolt: – A szabálysértési hatóság (kormányhivatal, rendőrség, NAV, bíróság) határozatában tájékoztatja az eljárás alá vont személyt a meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával történő megváltásáról.

A pénzbírságot kiszabó határozat jogerőre emelkedését követően 30 nap fizetési határidő áll rendelkezésre. Amennyiben ez idő alatt nem tudja megfizetni a pénzbírságot a bírságolt, a határidő utolsó napjától számított 3 napon belül jelentkezhet a lakóhelye szerinti munkaügyi központban. Ennek hiányában a bíróság elzárásra változtatja át pénzbírságot. A közérdekű munkát adó munkahelyeket a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tartja nyilván, és a kormányhivatal keretén belül működő munkaügyi központokon keresztül történik az alkalmas foglalkoztató kijelölése – tájékoztatta lapunkat.

- A foglalkoztatót az országos, aktualizált adatokat tartalmazó nyilvántartásból jelöli ki a kirendeltség - tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában. - A közérdekű munka végrehajtása érdekében a kirendeltség elsősorban az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti település területén működő, vagy olyan közérdekű munka végzésére alkalmas munkahelyet jelöl ki, amelynek a megközelítése - az elkövető lakóhelyétől vagy tartózkodási helyétől - tömegközlekedési eszközzel az egy órát nem haladja meg. A közérdekű munka végrehajtása során a kirendeltség - az elkövető egészségi állapotának és munkára való alkalmasságának figyelembevételével, a munkáltató beleegyezésével - foglalkoztatót jelöl ki a közérdekű munka végrehajtásának helyéül.

[poll id="168"]

Közérdekű munkaként olyan munka végzése határozható meg, amelyet az elkövető - figyelemmel egészségi állapotára - előreláthatóan képes elvégezni. Az állami foglalkoztatási szerv a munkahely kijelölésénél lehetőség szerint figyelembe veszi az elkövetőnek a munkavégzésre vonatkozó igényét. A kijelölés kijelölő lappal történik. A kijelölő lapot a kirendeltség az elkövetőnek adja oda, a foglalkoztató felkeresése céljából. Abban az esetben, ha a kirendeltség a jelentkezés időpontjában nem tud közérdekű munkát biztosítani az elkövetőnek, legkésőbb 30 napon belül ismételt megjelenésre kell felszólítani munkahely kijelölése céljából.

Egy nap hat óra közérdekű munkát lehet végezni. A meg nem fizetett pénzbírságot úgy lehet megváltani, hogy 6 óra közérdekű munkával 5 ezer forint pénzbírságot lehet kiváltani. (5 ezer forint/ 6 óra). Közérdekű munka végzése miatt nem veszítheti el állását a bírságolt személy, hiszen pihenőnapon, vagy szabadidejében kell azt ellátnia. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 Ft, legmagasabb összege pedig 300 000 Ft. Ez közérdekű munkaórába átváltva legkevesebb 6, és legfeljebb 360 óra közérdekű munkát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában