Helyi közélet

2012.07.31. 18:47

Eltűnt gyerekek és fiatalok

Nyíregyháza - Tavaly a megyében 1658-an nevelőintézetből, 130-an saját otthonukból távoztak el szó nélkül.

Nyíregyháza - Tavaly a megyében 1658-an nevelőintézetből, 130-an saját otthonukból távoztak el szó nélkül.A megyei rendőr-főkapitányság legutóbbi felhívásában 5 rendőrkapitányság 28 eltűnt gyermek- vagy fiatalkorút keresett. A 12 éves intézetből távozott fiútól, a 16 éves otthonról elment, ismeretlen helyen tartózkodó lányig, az egy napja, illetve a február óta keresettig terjed a lista. – Közülük 16-an már megvannak – mondja Szabó Zoltán alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Az osztály koordinálja a 0 és 18 év közötti, vagyis a gyermek- és fiatalkorúakkal kapcsolatos eltűnési ügyeket és a közigazgatási eljárások szakmai felügyeletét is gyakorolják. Minden eltűnési ügyben elsőként a rendőrkapitányságok – ebből nyolc van a megyében – járnak el. Harminc nap elteltével, ha a keresett gyermek vagy fiatal nem került elő, akkor a főkapitányság határoz meg számukra feladatokat, 90 nap elteltével pedig már az Országos Rendőr-főkapitányságra kell felterjeszteni az ügyet.

– Ez utóbbiak száma elenyésző, éves átlagban nem éri el a 10-et – említi Szabó Zoltán, s az éves statisztikát látva ez valóban nem nagy szám. 

Sérelem és/vagy kalandvágy

„Máté” mindössze 12 éves volt, amikor összecsomagolt és világgá ment. Az ötödikes kisdiák tragédiaként élte meg, hogy a bizonyítványába volt egy négyes, s attól félt, a szülei „nem bocsátják” meg a hibáját. Szégyenében úgy döntött, soha többé nem megy haza. Délután már minden családi barát Mátét kereste. Nyoma sem volt a kislegénynek, senki sem tudta, miért és hová ment. A rendőrségi felhívás után az egész város „Máté” után kutatott, aki végül önmagától tért haza kisírt szemekkel, és már nem félt a dorgálástól sem...

Tavaly 1788 közigazgatási eljárás indult 0 és 18 év közöttiek eltűnési ügyében. Közülük 1658-an nevelőintézetből 130-an saját otthonukból távoztak el szó nélkül. A tapasztalatok szerint a gyermekvédelmi intézetben élőket leggyakrabban a szülőkhöz hazatérés vágya hajtja, de nagy a kalandvágy is. Akik otthonról indulnak el vélt vagy valós sérelmeik miatt, illetve szintlén kalandvágyból teszik mindezt. Kiugró időszak ebből a szempontból a bizonyítványosztás ideje és a nyár.

– Az előkerülési arány eléri a 100 százalékot, az időpont azonban eltérő, a legtöbben egy héten vagy egy hónapon belül előkerülnek – mondja egyfajta megnyugtatásként az alezredes.Az intézeti neveltek legtöbbször nem elmennek, hanem nem térnek vissza a megadott időre az otthonba. A rendőrkapitányságok általában egy, esetleg két eltűnés miatt keresik egy-egy a gyerekeket vagy fiatalkorút, ám akadt tavaly olyan is, aki 44 alkalommal tűnt el. 

Áldozattá válhatnak

„Aszonta a fiúm, hogy van attól jobb élet. Oda minek mennyek vissza, unalom és szegénység van csak” – magyarázta az a tizenéves lány, akiért Zürichig mentek néhány éve a gyermekotthon munkatársai. A fiú szerelmet és pénzt ígért a lánynak, prostitúció lett belőle. Ám a szép lakás, a pénz és az ilyen áron kapott szabadság fontosabb volt, és nagyobb értékkel bírt a számára, mint az otthon egyhangúsága és rendje.

A rendőrségnek minden esetet egységesen kell kezelnie, s minden előkerülés után vizsgálják, hogy nem váltak-e családon belüli erőszak áldozatává, az eltűnésük alatt nem követtek-e el bűncselekményt vagy nem lettek annak sértettjei. Megalapozott gyanú esetén a rendőrkapitányságok megteszik a szükséges intézkedéseket.

– A félelem vagy más okok miatt egy-két ilyen eset jut csak a tudomásunkra, de úgy véljük, nagy a látenciában maradó ügyek száma – jegyezi meg Szabó Zoltán. A főkapitányság munkatársai a megelőzés érdekében tanácsadásokat tartanak, szóróanyagokat készítenek, amiben próbálják felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyekre kell felkészülniük. Miként tudják elkerülni, hogy prostitúcióra kényszerítsék őket, bűncselekmény elkövetői, sértettjei vagy áldozatai legyenek. Mivel a 14 év alattiak védtelenebbek és kiszolgáltatottabbak, a rendőrség a gyermekkorúak eltűnését mindig kiemelt esetként kezeli, de szerencsére ilyen nem sok van, bár már egy is sok.

Cselleng vagy eltűnt?

– Minden eltűnési ügyben közigazgatási eljárás indul – magyarázza Szabó Zoltán. A csellengőt az az igény hajtja, hogy a szüleitől vagy az iskolától szeretne messzebb kerülni rövidebb időre és szűkebb a környezet is, ahol megfordul. A csellengők nem akarnak hetekig vagy hónapokig távol maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában