Helyi közélet

2012.07.31. 11:39

Erdélyi sváb lakodalom a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, 2012. július 31., kedd (MTI) - Erdélyi sváb lakodalmat rendeznek augusztus 4-én, szombaton a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, 2012. július 31., kedd (MTI) - Erdélyi sváb lakodalmat rendeznek augusztus 4-én, szombaton a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban.

Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a skanzen Hírös lakodalmak elnevezésű rendezvénysorozatán ezúttal a svábok menyegzőjét elevenítik fel. Az esküvői ceremóniát az északnyugat-erdélyi Nagykárolyból érkező hagyományőrző együttes, a Rote Rose mutatja be.

A sváb lakodalom szinte azonos felépítésű más tájegységek menyegzőivel, de mégis egyedinek számít különös rigmusaival, fordulataival és a talpalávalót szolgáltató rézfúvósaival. Cigányzene helyett ugyanis a sváboknál fúvószenekar dallamaira mulat, táncol a násznép, köztük a menyasszony és a vőlegény, akik a vendégekkel együtt keringőznek, polkáznak is.

A múzeumfaluban szombaton 16 órakor kezdődik a sváb lakodalom a legénybúcsúztatóval, amely előtt a kíváncsi látogatók megtekinthetik a menyasszony kelengyéjét. A lakodalmi menet ezután a menyasszony házához vonul, ahol a leánybúcsúztató következik. A másfél órás programba sűrített esküvői ceremónia után a lakodalmi fogásokat, a népcsoport különleges ünnepi ételeit is bemutatják.

A múzeumfalu egyik épületének konyháján elkészítik például a strudlit, a kemencében pedig megsütik a fonott túrós kalácsot is, a sváb lakodalmak elmaradhatatlan süteményét, amelyhez fehér bort kínálnak kóstolásra.

A Sóstói Múzeumfalu Hírös lakodalmak rendezvénysorozatán a korábbi években a nyírségi, a matyó, a palóc és a jász lakodalmat, valamint a Hajdú-Bihar megyei Földes kuriózumnak számító menyegzőjét elevenítették fel; a rendezvényeket egy-egy alkalommal több százan nézték meg. Páll István a sváb lakodalomra is ezer körüli érdeklődőt vár szombaton a nyírségi skanzenbe.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában