Helyi közélet

2012.07.03. 16:27

Felfüggesztett börtön a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. hűtlen kezeléssel vádolt korábbi vezérigazgatójának

Nyíregyháza, 2012. július 3., kedd (MTI) - Egy év - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a hűtlen kezeléssel vádolt Belus Tamást, a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden meghozott, nem jogerős ítéletében a Nyíregyházi Városi Bíróság.

Nyíregyháza, 2012. július 3., kedd (MTI) - Egy év - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a hűtlen kezeléssel vádolt Belus Tamást, a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden meghozott, nem jogerős ítéletében a Nyíregyházi Városi Bíróság.A büntetőper másodrendű vádlottját, Bodnár Jánost, a Nyíregyházi Informatika (Nyírinfo) Kht. ügyvezető igazgatóját orgazdaság bűntettében találta bűnösnek a Vadász Mihály bíró vezette büntetőtanács, és 210 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Mindkét vádlott köteles megfizetni az eljárás során felmerült bűnügyi költséget is.

Mint a vádirati tényállásban olvasható, Belus Tamás az önkormányzati tulajdonban lévő zrt. nevében 2005. március 10-én kontrolling-monitoring rendszer kifejlesztésére három vállalkozási szerződést kötött a Bodnár János által képviselt, szintén a helyhatóság tulajdonában álló informatikai céggel. Az első és a második szerződésben megjelölt tevékenységet a kht. műszakilag teljesítette, a harmadik szerződésben megjelölt beüzemelés, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. munkatársainak oktatása, a rendszer üzembe helyezését követő hangolás és értékelés azonban a gyanú szerint nem valósult meg.

Az elsőrendű vádlott átutalta a vállalkozói díjat a kht. számára annak ellenére, hogy teljesítés nem történt meg - teszi hozzá a vádirat. Az ügyben 2009-ben tett feljelentést két Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő.

Az eljárás során Belus Tamás és Bodnár János is tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Vadász Mihály bíró az ítélet indoklásában elmondta: az eljárásban nem merült fel az, hogy a szerződés színlelt lett volna, megkötése ésszerű döntés volt, mivel mindkét cég az önkormányzat tulajdonában volt.

A bíróság megállapítása szerint a harmadik szerződésben rögzített hangolási és értékelési fázis valóban nem valósult meg, az érintett dolgozók oktatása is csak a büntetőfeljelentés megtétele után történt meg. Annak ellenére, hogy a beruházás nem lett készen, a teljes szerződéses összeget - a vádirat szerint mintegy 13,7 millió forintot - kifizette a Sóstó-Gyógyfürdő Zrt. az informatikai társaságnak.

A kifizetés jogszerűségének kérdésében részben a védelem álláspontját osztotta a bíróság, mivel a szerződésben kikötött vállalkozói díj ötven százalékát - a szerződés egyik kitétele értelemében - jogszerűen felvehette a kht., úgy, hogy teljesítenie sem kellett hozzá. A másik ötven százalék esetében a büntetőtanács azonban a vádhatóságnak adott igazat, e tekintetben a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményt elkövették.

A bíróság kitért arra is: mindenki, aki a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. felügyeletére vagy a tulajdonosi jogkör gyakorlására jogosult volt, tudott arról, hogy ezt a beruházást a részbeni teljesítés ellenére teljes összeggel kifizették.

"Belus Tamásnak mint a zrt. vezetőjének teljes mértékben tisztában kellett lennie azzal, hogy a szerződés szerint olyan beruházást nem fizethet ki, amely nincsen elvégezve, vagyis szerződésellenes, ezzel bűncselekményt megvalósító, tudatos cselekvés volt a számla kifizetése" - fogalmazott Vadász Mihály. Bodnár János felelőssége abban merült ki, hogy az átutalt összeget átvette, holott tudnia kellett volna, hogy kifizetése jogszerűtlen - tette hozzá a bíró.

A bíróság a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. mint magánfél által beterjesztett, Belus Tamás vagyonának zár alá vételére irányuló indítványát nem bírálta el, a polgári jogi igényt egyéb törvényességi útra utasította.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

A per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában