Helyi közélet

2012.07.30. 12:30

Hatékonyság az államigazgatásban is

Nyíregyháza - Dr. Vinnai Győző: „ A piacképtelen képzést nem engedheti meg magának az ország.”

Nyíregyháza - Dr. Vinnai Győző: „ A piacképtelen képzést nem engedheti meg magának az ország.”

A több száz éves múltra visszatekintő járási rendszert 1983-ban szüntették meg, jövőre tehát harminc év után, de új szervezeti rendben és új céllal alakulnak meg ismét a járások a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként – kötötte össze a magyar közigazgatás történeti elemét a jövő feladataival szerkesztőségünk vendégeként dr. Vinnai Győző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

A járások tehát az államigazgatás alsó pillérei lesznek, a középszintet a megyei kormányhivatalok jelentik, a központi adminisztrációt pedig a kormány végzi a minisztériumokkal, államtitkárságokkal és országos hatáskörű szervekkel – foglalja keretbe az átalakítást a kormánymegbízott.

Egy ablaknál mindent

A járások az okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Csak azok az ügyek maradnak a jegyzőknél, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy amelyekben országosan nem egységes szabályozás és helyi mérlegelési lehetőség is van.

Megyénkben 13 járás jön létre egy-egy járási székhellyel. mely igazodik a megye sajátosságaihoz, az egyes részeken sűrű településszerkezethez. A 13 járásszékhely mellett 9 kormányablak nyílik megyénkben, vagyis a terveink szerint 2013 végéig 22 helyszínen lesz lehetőség az ügyek intézésére. Nagy vállalás az egyablakos rendszer kiépítése, ehhez meg kell teremteni a megfelelő személyi, tárgyi, technikai, infrastrukturális és informatikai feltételeket, de mindez az állampolgárok érdekeit szolgálja. Fő cél a bürokrácia és az adminisztrációs terhek csökkentése.

A siker alapjai

A Parlamentben külön figyelmet szentelek az oktatást érintő ügyekre, hiszen Magyarország jövője múlik az oktatási rendszer helyzetén és fejlesztésén. Ez a terület sajnos hosszú éveken át folyamatos forráselvonást szenvedett el. A tehetséggondozás és az esélyteremtés miatt át kellett gondolni az oktatási kérdéseket: a közoktatási intézményekről úgy rendelkezik a törvény, hogy 3000 lélekszám alatt az iskolák állami fenntartásba kerülnek, e fölött az önkormányzatok nyilatkozhatnak a működtetés kérdésében. Azt várjuk ettől, hogy stabilizálódjon az oktatás, benne az iskolák helyzete, a feladatok színvonalas ellátásához az állam biztosítja a szükséges forrásokat.

A Köznevelési törvény a nevében is megerősíti: az ismeretek átadása mellett nevelni is kell a jövő nemzedékét. A legdrágábbat, gyermekeinket bízzuk az iskolákra, az ott tanító pedagógusoknak, ennek tudatában kell kialakítaniuk az iskola különleges légkörét. A szülő természetes vágya, hogy a gyermeke sikeres felnőtté váljon, és ha az egyén sikeres, akkor az megalapozza a közösség, a település, az ország és a nemzet sikerességét is.

A valós igényekhez

Ezt szem előtt tartva önálló képviselői módosító indítványt nyújtottam be a felsőoktatási törvény vitájában, mely több mint 35 paragrafust érintő generális módosító javaslat. Ez azt célozza meg, hogy a felsőoktatásban azok a szakok kerüljenek előtérbe, amelyek piacképesek, az adófizetők pénzén a közjót szolgálják. A hangsúlyokat áthelyezzük a természettudományos, a mérnöki és informatikai képzésre, az egyéb szakokon pedig a valós igényekhez kell igazítani a keretszámokat.

Az egyes felsőfokú oktatási intézmények között sokkal szorosabb együttműködésre lesz szükség a jövőben, hogy kiküszöböljük a párhuzamos képzéseket és a túlképzést. Ezt nem engedheti meg az ország magának. Meg kell őrizni a magyar felsőoktatás erényeit, és úgy kell alakítani, hogy a jelen gazdasági-társadalmi viszonyai között a nemzet felemelkedését szolgálja – emeli ki a tét súlyát dr. Vinnai Győző kormánymegbízott.

KM-NYZS

A 13 járásközpont:

Baktalórántháza

Csenger

Fehérgyarmat

Ibrány

Kemecse

Kisvárda

Mátészalka

Nagykálló

Nyírbátor

Nyíregyháza

Tiszavasvári

Vásárosnamény

Záhony


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában