Helyi közélet

2012.07.04. 17:21

Külhoni iskolamúzeumokban jártak a záhonyi diákok

Záhony - A könyvadományozás céljából rendszeresen határon túli iskolákat felkereső záhonyi diákok több érdekes iskolamúzeumot is meglátogattak az elmúlt időszakban.

Záhony - A könyvadományozás céljából rendszeresen határon túli iskolákat felkereső záhonyi diákok több érdekes iskolamúzeumot is meglátogattak az elmúlt időszakban.A határvárosi Dr. Béres József Kollégium tanárai és diákjai több mint másfél évtizede segítik adományokkal a kárpátaljai, felvidéki és erdélyi magyar tanodákat. Az utazások alkalmával igyekeznek megismerkedni a céliskolák életével, körülményeivel és kuriózumaival. Ennek során számos esetben tapasztalták örömmel, hogy a külhoni iskolák többségében milyen nagy szeretettel és lelkesedéssel ápolják a hagyományokat, őrzik az elmúlt idők jellegzetes tárgyi emlékeit.

A tanév végén például a mindössze 900 lakosú kárpátaljai Csonkapapiban és a közeli Gáton is gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkező iskolamúzeumokat tekinthettek meg, melyeket büszkén mutattak meg a házigazdák az anyaországból érkezett küldöttségnek. A kiállított relikviák és dokumentumok a lelkes és ügyszerető szülők és tanárok munkáját dicsérik. Nem sokkal korábban a felvidéki Bélyben volt hasonlóan érdekes látnivalókban részük a záhonyi kollégistáknak.

Kép-szöveg: Bíró Attila – Szőke Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában