Helyi közélet

2012.07.06. 08:50

Paraszt Forma 1 Ópályiban

Ópályi, Tákos, Tiszaeszlár - Szombaton Tiszaeszláron és Tákoson is aratónapot rendeznek.

Ópályi, Tákos, Tiszaeszlár - Szombaton Tiszaeszláron és Tákoson is aratónapot rendeznek.Szombaton és vasárnap az aratás jegyében kínálnak szakmai, szórakoztató és kulturális programokat több helyszínen is a megyében.

A tiszaeszlári önkormányzat és a helyi hagyományörző egyesület szervezésben tizenkettedszer várják az érdeklődőket szombaton az Eszlári Aratónapra. Fél tíztől kezdetét veszi a kézi aratás, marokszedés, cséplés GS35 Hoffer traktorral és korabeli cséplőgéppel. Bashalmon, a Jézus szíve kápolna szabadtéri oltáránál, valamint az „Ádám-Kertben” az új kenyeret megáldják az egyházak képviselői. Bemutatót tart ezen túlmenően Kovács Béla faműves, népi iparművész, a Magyar Tartalékosok Szövetségének ütege, az ’56-os forradalom és szabadságharc idején használt fegyverekkel korhű ruhákban, Lala bohóc műsort ad a gyerekeknek és lovagi torna bemutató is látható lesz. Az estét az eszlári gyerekek citera bemutatója kezdi, majd a Diamond és a Piramis élőkoncertje zárja a napot.

Szintén szombaton lesz aratónap Tákoson. Tíz órától gyülekeznek a templom melletti téren, utána felvonulnak az aratók, és bemutatják a kézi aratást. Déltől jó ebédhez szól a nóta, 14-től kezdődik a Szatmár Táncegyüttes műsora, majd bemutatkoznak a környező települések népdalkörei és néptánccsoportjai. Este héttől Bangó Margit zenés műsora esedékes, amit utcabál követ.

Nemzetközi Aratófesztivál

Vasárnap immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Aratófesztivált Ópályiban.

– Felevenítjük a régi mezőgazdasági hagyományokat kézi gabonabetakarító-versennyel – mondta Erdélyi Miklós polgármester. Hozzátette: megfőzik a valamikori nehéz nyári munka ételeit is, és Paraszt Forma 1-es szekérviadal szórakoztatja a nézősereget.

– A kézi kaszások, marokszedők, kévekötők és keresztrakók versenyén úgy, mint egykor, kaszával vágják majd a rendet az érett búzatáblán, sarlóval szedik fel a tarlóról ölnyi nyalábba a learatott növényt, és a belőle sodort szalmakötélbe kötik csomóba, és kereszt alakú máglyákba rakják a gépi csépléshez. Az aratókhoz hasonlóan a szakácsok között is verseny lesz a rendezvényen.

A Paraszt Forma 1, az ópályi szekérverseny délután fél négykor kezdődik. A falusi virtusvetélkedőn időre húzzák majd a valamikori, fából készült, vasakkal erősített szekereket a résztvevők, rakománnyal, vagy üresen, és az igazi Forma 1-ből ismert kerékcsere sem hiányzik a versenyszámok közül. Az egész napos rendezvény végéhez közeledve 20.30-tól Homonyik Sándor ad élőkoncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában