Helyi közélet

2012.08.01. 13:40

A nyíregyházi repülőtér vészhelyzetben menedék

Nyíregyháza - Lassan finiséhez érkezik a 10. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokság. A házigazda Tréner Kft.vezetőjét, Horváth Pétert arról kérdeztük, hogy átlagos napokon adódnak-e olyan rendkívüli helyzetek, amikor ez a reptér adhat segítséget.

Nyíregyháza - Lassan finiséhez érkezik a 10. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokság. A házigazda Tréner Kft.vezetőjét, Horváth Pétert arról kérdeztük, hogy átlagos napokon adódnak-e olyan rendkívüli helyzetek, amikor ez a reptér adhat segítséget.A kérdés alapja az a nemrég történt eset, amikor egy magángéppel egy férfi Írországból érkezett, majd azt gondolta, Európa egy nagy ország, és gond nélkül mehet tovább Romániába, meglepetésére nem kapott engedélyt a berepülésre. Ekkor úgy döntött, hogy a nyíregyházi repülőtéren landol, üzemanyagot vesz fel, és úgy indul tovább. Aki csak autóval közlekedik a szomszédos országokba, megszokhatta, hogy többnyire elég egy személyi igazolvány, és bármikor bárhová mehet. Csakhogy a repülés nem ennyire sima ügy.

Horváth Péter elmondta: - Mi általában hétvégén is nyitva vagyunk, ez pont egy ilyen hétvégi eset volt, a pilóta nem volt elég tájékozott, hogy Románia Schengen külső övezete, oda a belső határátlépésekor nem lehet engedély nélkül berepülni. Nem menet közben, hanem előzetesen. Ő ilyen belépési engedéllyel nem rendelkezett. Már beért a román légtérbe, amikor kiderült, hogy nincs engedélye, visszafordították, majd nálunk tankolt, pihent egy rövidet, ezután már az Európai Unió belső határán belül folytatta útját. Nemzetközi repülés esetén bizonyos magasság fölött átrepülési engedélyt kell kérni, repülési tervet kell leadni.

- Amióta beléptünk a Schengeni belső övezetbe, a közlekedési tényleg nagyon szabaddá vált, ez nagyobb forgalmat jelent, nem mindig leszálló gépekre kell gondolni, csupán követésre, ami vészhelyzetet kivéve nem is érint minket. A mi repülőterünk 20-30 fős üzleti gépek leszállítására alkalmas, a pályánk 1000 méteres, azt mindin a pilóta határozza meg, hogy a gépe alkalmas-e az adott pályára leszálláshoz. Az itt dolgozó szakemberek nagyon felkészültek, szükség esetén akár kis javításokat is el lehet végezni a segítségükkel. A nagyobb gépek számára viszonylag közel vannak nagy leszállópályák, a nyíregyházi ideális a kisgépek fogadására - mondta Horváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában