Helyi közélet

2012.08.23. 11:42

A Ruszin kisebbség élete Kisvárdán

Kisvárda – Kisvárdai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat /KRNÖ/ immár hatodik éve tevékenységével részt vesz a város közéletében. Ápolják hagyományaikat, megemlékezéseken, kulturális eseményeken, különböző városi, térségi rendezvényeken képviseltetik magukat.

Kisvárda – Kisvárdai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat /KRNÖ/ immár hatodik éve tevékenységével részt vesz a város közéletében. Ápolják hagyományaikat, megemlékezéseken, kulturális eseményeken, különböző városi, térségi rendezvényeken képviseltetik magukat.Vasárnap (19–én) Szent István és Nagyboldogasszony ünnepére emlékeztek a kisvárdai ruszinok és a meghívott vendégeik.

– A KRNÖ meghívását elfogadta –mondta Deák Viktória kisebbségi önkormányzati képviselő– és részt vett a rendezvényen Manajló András festőművész, az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat volt elnöke, felesége Ilykó Andrea ( Váci Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ). Fábián Iván elnök köszöntője után Ortutay Tamás emlékezett meg az államalapító Szent Istvánról, és munkásságáról. Szent István király imáját Petranics Daniella mondta el. Nagyboldogasszony ünnep történeti hátterét is megismerték a résztvevők. A váci vendégek megköszönték a meghívást, és elmondták, hogy örülnek annak, hogy Kisvárdán így összetartanak a ruszinok. Ilykó Andrea ismertette, hogy hol tart a „Manajló Iván ruszin festőművész művészalbum” című kiadvány kiadásának ügye. A művészalbum megjelenéséhez a KRNÖ is hozzájárult egy kisebb összeggel.

– Kisebbségi önkormányzatunk a Szent György téren, a görög katolikus templom előtti park felújításához is hozzájárult. Az egyik pad az önkormányzatunk felajánlásából készült el –mondta befejezésül Deák Viktória.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában