Helyi közélet

2012.08.29. 17:12

Folynak a tárgyalások, nincs végleges döntés

Nyíregyháza - A városi önkormányzat nem tervezett támogatást a Bujtosi Szabadidő Csarnok üzemeltetésére.

Nyíregyháza - A városi önkormányzat nem tervezett támogatást a Bujtosi Szabadidő Csarnok üzemeltetésére.A bujtosi csarnok bérleti díjával kapcsolatosan lapunk kérdéseire Németh Péter, a Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője válaszolt.

Mi indokolta a bérleti díj bevezetését?

Németh Péter Gábor: A bérleti díj bevezetése még nem történt meg. Semmi nem végleges, folynak a tárgyalások. Felmerült egy olyan helyzet, miszerint a BUSZACSA költségvetéséből közel 40 millió forint hiányzik. A tárgyalások arról szólnak, hogy az érintettek közül ki mennyivel tud a hiány csökkentésében részt vállalni. Hangsúlyozom: nem akarunk olyan megoldást, ami komoly érdeksérelmet okoz bárkinek is, de a realitásokkal mindenkinek tisztába kell lenni. Személyesen fogunk leülni az érintett egyesületek vezetőivel, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzetre. Nézzük a részleteket! A BUSZACSA üzemeltetési költségeit 1992-től a Megye és a Város együttesen biztosította. A működési célú támogatás - a bevételek és költségek különbsége - 30%-át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat (továbbiakban Megye) a fennmaradó 70 %-ot Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzat (továbbiakban: Város) biztosította. 2012. január 01-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ (továbbiakban: MIK) lett az intézmény fenntartója. A MIK 2012. évre vonatkozóan továbbra is vállalta, hogy a korábbi években a megye által adott támogatást továbbra is biztosítja, hiszen kiemelten fontos számunkra is, a megye és a város sportélete. Ez a bevételek egyik lábát jelenti a BUSZACSA üzemeltetésére. A Város 2012. évre a BUSZACSA üzemeltetésére támogatást nem tervezett. Tekintettel arra, hogy ez közel 40 milliós kiesést eredményez – ezért kénytelenek vagyunk a keletkező hiányt pótolni, ennek egyik eleme lehet a sporteseményekhez kapcsolódó bérleti díj bevezetése.

Milyen formában egyeztettek erről az érintett sportklubokkal?

Németh Péter Gábor: A sportklubok részéről az edzések és a mérkőzések biztosítása érdekében augusztus elején történt az első megkeresés, ahol a sportklubok képviselőit tájékoztattuk a kialakult helyzet miatti bérleti díj bevezetésének tervéről.

Érkezett-e a Megyei Intézményfenntartó Központhoz észrevétel, javaslat az érintett sportklubok részéről?

Németh Péter Gábor: Javaslat a bérleti díj csökkentésére érkezett.

Megfelel-e a valóságnak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott bérleti díj összege?

Németh Péter Gábor: Ennyit terveztünk, nincs végleges döntés. A Nyírsuli Kft-vel kötött megállapodásban foglalt 25.000 Ft+áfa/óra bérleti díjhoz képest – figyelembe véve a klubok nehéz helyzetét - 20%-ot tervezünk engedni a bérleti díj összegéből, így lenne a bérleti díj 20.000 Ft+áfa/óra. Ezért az összegért a csapatok igény szerint a BUSZACSA teljes infrastruktúráját használhatnák.

Mennyi bevételt vár ettől az intézkedéstől az intézmény (BUSZACSA) illetve a fenntartói jogokkal jelenleg felruházott Megyei Intézményfenntartó Központ?

Németh Péter Gábor: Számításaink szerint év végéig 5 millió forint bevételünk keletkezik bérleti díjból. A bérleti díj önmagában nem tudná pótolni a forrás elmaradása miatt keletkező hiányt, ezért költségcsökkentéssel és egyéb bevételi források megteremtésével év végéig biztosítható az intézmény zavartalan működése.

Terheli-e valamilyen adósságállomány (s ha igen, mekkora) a BUSZACSA intézményét? Lehet-e ez az oka a bérleti díj kivetésének?

Németh Péter Gábor: A BUSZACSA a Nyírtávhő Kft-nek és a Nyírségvíz Zrt.-nek tartozik, közel 22 millió forinttal.

Hol tart az egyeztetés a BUSZACSA fenntartói jogának átadásáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával?

Németh Péter Gábor: Az önkormányzat határozatot hozott az intézmény átvételének szándékával kapcsolatosan. Az átadás-átvétel zavartalan lebonyolításának érdekében egyeztetések folynak a Várossal. Mi támogatjuk a fenntartóváltást, és abban bízunk, hogy minden érintett fél számára elfogadható megállapodás születik, és a csarnok a jövőben is hozzá tud járulni a sikeres nyíregyházi sportélethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában