Helyi közélet

2012.08.27. 15:25

Hol csengetnek be a fogyatékos gyerekeknek?

Nyíregyháza - Tanévkezdő civil szafarival indult útjára a nemzetközi szinten már 3 éve működő "Mindenkinek becsengettek!" (MBCS) program, amely mellé olyan nevek álltak az évek során, mint Pokorni Zoltán, Alföldi Róbert, Till Attila, Schell Judit, Szinetár Dóra, Jaksity Kata, Erdei Zsolt vagy Zséda.

Nyíregyháza - Tanévkezdő civil szafarival indult útjára a nemzetközi szinten már 3 éve működő "Mindenkinek becsengettek!" (MBCS) program, amely mellé olyan nevek álltak az évek során, mint Pokorni Zoltán, Alföldi Róbert, Till Attila, Schell Judit, Szinetár Dóra, Jaksity Kata, Erdei Zsolt vagy Zséda.A Down Egyesület által szervezett "Mindenkinek becsengettek!" tanévkezdő tábor során a Nyíregyházi Állatparkban ukrán és magyar fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok találkozhattak. A tapasztalat az, hogy hazánkban hasonló a helyzet, mint Ukrajnában, így sok fogyatékos gyermeket nevelő szülő a nyugat-európai kivándorlásban látja gyermeke oktatási problémáinak megoldását.

Magyarországon többségi gyerekek és családjaik számára is bizonytalan a tanévkezdés, ellentmondó intézkedések tömkelege teszi az oktatási struktúrát bizonytalanná, a fogyatékkal élő gyerekek oktatáshoz jutása pedig szinte kilátástalan hazánkban. A szegregált (speciális) intézmények sokszor nem tudják ellátni az alapvető feladataikat, az integrált oktatási intézmények férőhelye pedig limitált.

„A fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők szeretnék, hogy gyermekük minél magasabb szintű fejlesztésben részesüljön, ám a magyar oktatási struktúra és a társadalmi attitűd sokszor akadályokat gördít eléjük abban, hogy az általuk megfogalmazott célokat elérjék. Van azonban köztük egy olyan értelmiségi réteg, ahol a szülők idegen nyelveket beszélnek, így akár választhatnak, hogy mely nyugat-európai országba vándorolnak ki, ahol egy fogyatékos gyereket tárt karokkal fogadnak az oktatási intézményekben, ahol teljes mértékben megvalósul az inklúzió.” – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

A "Mindenkinek becsengettek!" tábor alatt levont konklúzió az, hogy kétségbeejtő a kontraszt a nyugat-európai és a magyar fogyatékos oktatásügyi politika között, ám a Down Egyesület bízik abban, hogy az MBCS-n keresztül sikerül a kilátásokat kedvezőbbé tenni.

A „Mindenkinek becsengettek!” tanévkezdő tábort a nyíregyházi egyesület a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül az ungvári "Élet Útja" Központtal szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában