Helyi közélet

2012.08.21. 19:56

Így segítik az önkormányzatok a tanévkezdést

Záhony, Kisvarsány - Noha a tankönyvek ára jellemzően nem változik, több tízezer forintba kerülhet az iskolakezdés a szülőknek. A tankönyvek, tanszerek mellett a legolcsóbb iskolatáska is többezer forintba kerül, a minőségi, márkás termékek sokak számára megfizethetetlenek. Bárhogy is, a tanévkezdés az idén is több tízezer forintos költséget jelent a családoknak.

Záhony, Kisvarsány - Noha a tankönyvek ára jellemzően nem változik, több tízezer forintba kerülhet az iskolakezdés a szülőknek. A tankönyvek, tanszerek mellett a legolcsóbb iskolatáska is többezer forintba kerül, a minőségi, márkás termékek sokak számára megfizethetetlenek. Bárhogy is, a tanévkezdés az idén is több tízezer forintos költséget jelent a családoknak.– Idén az iskolakezdési támogatás feltételeiben nincs változás. A támogatás 2012. évi szabályai szerint a munkáltató kedvező adózású béren kívüli juttatással járulhat hozzá a munkavállaló gyermekneveléssel, azon belül az iskolakezdéssel kapcsolatos terheihez. A juttatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig terjedhet. Az iskolakezdési támogatás tankönyv, taneszköz vagy ruházat formájában adható, ideértve az utalvány juttatását is, illetve azt, ha a magánszemély e termékeket a munkáltató nevére szóló számlával vásárolja meg, és a számlával utólagosan számol el. Iskolakezdési támogatás az idei szabályok szerint az iskolakezdés napját megelőző és azt követő hatvan napon belül adható. A kormány 5 milliárd 649,9 millió forintot fordít az ingyenes tankönyvellátásra, a jogszabályban meghatározott kedvezmény egy gyerekre eső összege 12 ezer forint – adta hírül az MTI.

Valami nem stimmel Kisvarsányban

– Valami nem stimmel nálunk, Kisvarsányban – panaszolja Balogh Zsoltné. A Vásárosnamény melletti kistelepülésen élő kétgyermekes édesanya – számos iskoláskorú csemetét nevelő falubelivel egyetemben – retteg a szeptemberi iskolakezdéstől. – A helyi általános iskolát már évekkel ezelőtt bezárták, azóta iskolabusz viszi a diákokat reggelente Naményba. Ezt elfogadtuk, azt azonban már nem vagyunk hajlandóak „lenyelni”, hogy csak azért, mert a településünk lélekszáma nem éri el a 3000 főt, a teljes árat kell kifizetnünk idén ősszel a tankönyvekért. A híradóban azt mondták, aki gyermekvédelmi támogatásban részesül, megilleti az ingyenes tankönyv, a hivatalban viszont állítják, hogy nem így van. Kisvarsányban a legtöbb felnőtt sajnos szociális segélyből él, fogalmunk sincs, hogyan teremtsük elő a tankönyvpénzt. A kislányom most megy első osztályba, a fiam hetediket kezdi. Húszezer forint plusz kiadás nagy érvágás a családi kasszának. Sok szülő 3 vagy több gyermeket nevel, ők még inkább kétségbe vannak esve! – mondta Balogh Zsoltné.

Krisztofer 6. osztályos lesz szeptembertől. Édeasanyja, Ilona ahol csak lehet, spórol. – Egyedül nevelem a fiam, éppen ezért jelentős segítség a gyermekvédelmi támogatás, amiben részesülök. Ennek révén nem kell fizetnünk a tankönyvekért, illetve az iskolai ebédet is ingyen kapja Krisztofer. Különösebb bevásárlást nem tartottunk, csak néhány füzetet, ceruzát és tollat vásároltunk, ami körülbelül ötezer forintba került. Hozzáteszem, az majd csak az első technika és rajz óra után derül ki, hogy oda milyen plusz eszközök szükségesek. A tavalyi táska és tolltartó még jó állapotban van, jó lesz az idei tanévre is. A tornacucc is oké, annyit nem nőtt a gyerek a vakáció alatt, hogy ki kelljen cserélni – mesélte Ilona.

Nagy Katalinnak két gyermeke is tanul, ráadásul mindketten középiskolában. – Évről évre nőnek az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások. A lányom könyvei 32 ezer, a fiamé 27 ezer forintba kerülnek. Szerettünk volna támogatást kérni, hogy enyhítsük valamennyire a kiadásainkat, hisz hiába dolgozunk mindketten a férjemmel, a keresetünk csak átlagosnak vagy az alattinak mondható. Száz forinton múlt, hogy nem kaptunk egy fillért se. Az önkormányzat inkább azokat támogatja, akik nem dolgoznak, így egyáltalán nincs jövedelmük – sajnálkozott Katalin, majd így folytatta: – A munkáltató is adhatna iskolakezdési támogatást, de se a férjem, se én nem részesülünk ebben, sőt, az ismeretségi körömben sem jellemző, hogy a foglalkoztatók élnének ezzel a lehetőséggel. Úgy sem tudunk spórolni, hogy a fiam a lányom már nem használt könyveit pakolná a táskájába, ugyanis két teljesen különböző szakterületen tanulnak... – nyilatkozta az anyuka.

Korai még bármit is mondani

Lapunk több megyénkbeli önkormányzatnál is érdeklődött az iskolakezdési támogatás(ok) mikéntjéről. Révész Viola, Záhony aljegyzője így fogalmazott: – Korai még bármit is mondani. Azt azonban elárulhatom, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések. A testület augusztus 30-án ül össze, hogy meghozza határozatát, amiből kiderül, hogy mekkora összeggel tudjuk támogatni a tanévkezdést – nyilatkozta. 

Ajakon is érdeklődtünk, ahol Tóth Beáta, a település kulturális szervezője elmondta: – A mi költségvetésünk a szerényebb kategóriába tartozik, de természetesen a rászorulókon igyekszünk segíteni. A kötelező iskolakezdési támogatás mellett átmeneti segélyt adunk azoknak, akik igénylik, és mindent elkövetünk, hogy ezt időben kézhez is kapják a jogosultak, tehát még a tankönyvek megvásárlása előtt – mondta.

  • Megvetted már a tanszereket az iskolakezdéshez?
  • KM-PI,TG,SS

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában