Helyi közélet

2012.08.07. 17:14

Munkalátogatáson járt két napig megyénkben a svájci nagykövet

Nyíregyháza - Hétfőn két határátkelőt, kedden a Büntetés Végrehajtási Intézetet tekintette meg a megyénkbe látogató svájci nagykövet, Christian Mühlethaler.

Nyíregyháza - Hétfőn két határátkelőt, kedden a Büntetés Végrehajtási Intézetet tekintette meg a megyénkbe látogató svájci nagykövet, Christian Mühlethaler.A hétfői napon a házigazdák részéről dr. Hudák Zsolt elmondta, a kirendeltség vezetők bemutatják a kirendeltségeket, ebben az a különleges, hogy Barabás csak személyforgalmi átkelésre alkalmas, ugyanis az ukrán fél csak személygépkocsit enged be ezen a szakaszon, még kisbuszt sem, ami pedig vezethető személygépkocsi jogosítvánnyal. Beregsurány a megye második legnagyobb határátkelője, Záhony mögött, ahol hamarosan 7,5 tonnás teherjárművek számára lehet majd átkelést biztosítani. Itt, több sávon folyik az ellenőrzés.

Christian Mühlethaler nagykövet úr elmondta: - Noha Svájc nem tagja az Európai Uniónak, mégis szinte minden uniós hatást megérez, hiszen szomszédai tagjai az európai közösségnek. Az országba látogatók többsége csak Budapestet ismeri, de nagykövet úr tisztában van ennek a vidéknek a nehézségeivel. A Svájcban előforduló problémák közül a csökkenő életszínvonal az egyik, de legnehezebben kezelhető a prostitúció, valamint az illegális migráció. Az utolsó hónapokban nagyon sok észak-afrikai bevándorló érkezett, és sok olasz is jött Svájcba. A nehézséget az is jelenti, hogy minden egyes esetben meg kell indokolni, miért nem maradhatnak az országban. A létfenntartásuk érdekében kisebb bűncselekményeket követnek el, gépkocsikat törnek fel. Nehezíti a bűncselekmények elkövetőinek elfogását, hogy nincs minden kis faluban rendőr. Mire a nagyobb városokból megérkeznek a rendőrök, a tettesek elmenekülhetnek. Ezért lenne fontos a tartományokban a megelőzés. Ugyanakkor a rendőrség felépítése is teljesen más, mint Magyarországon, ugyanis Svájcban kantonok szintjén rendelkeznek forrásokkal és jogokkal.

Dr. Hudák Zsolt elmondta: - Ezeken a határszakaszokon a legtöbb feladatot a csempészet, mégpedig a cigaretta csempészet adja. Túlzás nélkül lehet mondani, földön, vízen levegőben poggyászként áruként hordják a cigarettát Nyugat-Európába. A haszon óriási, amíg egy doboz cigaretta Ukrajnában nagyjából 1 ECU, nálunk árusítják a duplájáért, de nem mi vagyunk a célország, mert Angliában akár 700-800 százalékos haszonnal adják el az árut. Nagykövet úr rákérdezett a drogcsempészetre, de az nálunk nem jellemző, azonban azt lehet tudni, hogy tíz éve ezen a barabási határszakaszon akadt fenn az ország legnagyobb drogszállítmánya. Miután alapos a vizsgálat, kutyákat is bevetnek, inkább elkerülnek minket az ilyen szállítmányok. A technikai felkészültség is a létező legmodernebb, ugyanis a hőkamerák képén az is látható, ami tőlünk 12 kilométerre zajlik ukrán területen. Észlelés esetén jelzünk az ukrán társszerveknek, akik a megadott zónában még ukrán területen feltartóztatják a csempészeket. Sok esetben az autót és a rakományt is hátrahagyva menekülnek el a csempészek, az általuk itt hagyott autókat elkobozzuk, az árut megsemmisítjük.

Kedden börtönbe került a svájci nagykövet

A Nyíregyházi BVI-be látogatott kedden Christian Mühlethaler svájci nagykövet. A vendéglátó Drotár Zsolt BV alezredes bemutatta az intézményt, aminek feladata az előzetes letartóztatottak, az 5 évnél rövidebb jogerős büntetést letöltők és a szabálysértési őrizetesek befogadása. Elhangzott, a befogadható létszám 142 fő, ez azonban időszakosan néha 50 százalékkal is több. Az épület adottságai behatárolják a lehetőségeket. Előnye a nagy fokú biztonság, az elmúlt 20 évben egyetlen szökés történt. A parancsnok bemutatta a területi felelősöket. Elhangzott, itt van módja dolgozni, tanulni a fogva tartottaknak, illetve korlátozott számban kinti munkát is végeznek. Több járművel tudják szállítani a megye bíróságaira a fogva tartottakat. A napirend betartása olyan körülmény, amivel vannak, akik itt találkoznak életükben először. Nemzetközi kapcsolatokat ápolnak a közép európai BV intézetek országos vezetői, és kerekasztal jelleggel tartanak évi két tanácskozást, ahol néha nem is a pénz a legfontosabb kérdés, hanem olyan ötletek, amiket átvéve pénz nélkül sikerül megoldani bizonyos felmerülő problémákat. Nagykövet úr végigjárta az épületet, benézett több zárkába, megnézte a lelkészi helyiséget, a munkahelyet, majd délután az MRFK épületébe látogatott.

Christian Mühlethaler nagykövet néhány kérdés erejéig külön is rendelkezésünkre állt. Azt, hogy miért látogatta meg az országhatárt, ami a Schengeni belső-külső övezet határa így indokolta: - Magyarországhoz hasonlóan Svájc is olyan ország, aminek határai Schengeni belső és külső határon találhatók. Az országaink berendezkedése államrendje sok tekintetben eltérnek, határkezelési ügyekben sok a hasonlóság, hiszen régen mondjuk az olasz határon ugyanolyan problémák fordulhattak elő, mint most itt. Miután ma két határátkelőt is megnéztem, - bár nem vagyok technikai szakember – úgy látom az itt dolgozó emberek lelkesedése, és munkához való hozzáállása nagyon jó. Látva azt, hogy szükség esetén akár egy unión kívüli országgal is jól dolgoznak együtt a magyar hatóságok kijelenthető, hogy ez a természetes, az illegális migráció megfékezése érdekében. Az illegális migráció nem csak itt probléma, ez egész Európában felmerülő jelenség, amit a politika szintjén is kell rendezni. Jelenleg Görögország és Olaszország felől indult meg ilyen tömeg amire meg kell találni a megfelelő válaszokat. Sokan átutazóként nem érzékelik azt a problémát, ami az itt élők számára világos, és sajnos nem úgy tűnik, hogy hamar születne rá megoldás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában