Helyi közélet

2012.08.27. 16:49

Olvasónk írja: Szívinfarktust kapott és meghalt

A Szamos-Kraszna-közi tározó alapkőletétel ünnepségéről jelent meg egy cikk nemrégiben a Kelet-Magyarországban. Az augusztus 24-ei eseménytudósítás szövegébe hiba csúszott, Vásárhelyi Pált ugyanis Széchenyi István támogatásával 1835-ben a Nemzeti Tudós Társaság tagjává választotta.

A Szamos-Kraszna-közi tározó alapkőletétel ünnepségéről jelent meg egy cikk nemrégiben a Kelet-Magyarországban. Az augusztus 24-ei eseménytudósítás szövegébe hiba csúszott, Vásárhelyi Pált ugyanis Széchenyi István támogatásával 1835-ben a Nemzeti Tudós Társaság tagjává választotta.Több munkájának legkimagaslóbb mozzanata a Tisza szabályozási terveinek elkészítése volt, amire 1845-ben kapott megbízást. Vásárhelyi zseniális tervét a megyei urak önös érdekek alapján leszavazták. Vásárhelyi Pál a közgyűlés helyszínén (a Károlyi palotában) szívinfarktust kapott és meghalt 1846. április 8-án, 51 évesen. Fentiek alapján a terv nem 150 éve – ahogy azt az újságcikk közölte –, hanem 166 évnél régebben született!

A pontosításra nemcsak vízügyes dolgozói múltam, hanem a Vásárhelyi név jogos viselése is kötelez.

Vásárhelyi László, Nyíregyháza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában