Helyi közélet

2012.08.18. 18:32

Új magyar beszédhang vakoknak

A számítástechnika fejlődésével egyre többre képesek azok a programok is, amelyek kisegítő célokat szolgálnak.

A számítástechnika fejlődésével egyre többre képesek azok a programok is, amelyek kisegítő célokat szolgálnak. Lehetővé teszik a számítógép használatát a látásukban akadályozottak számára: a képernyőn megjelenő információkat hang útján, esetleg ún. braille kijelző segítségével közlik a felhasználókkal. Így lehetővé válik a számítógép csaknem teljes értékű kihasználása azok számára is, akik valamilyen okból ilyen programok használatára kényszerülnek. Csak hát ezek a programok meglehetősen drágák. A mai egyik legnépszerűbb képernyőfelolvasó szoftver, a Jaws for Windows is pár százezer forint. Erre a problémára kínálunk megoldást már néhány éve, a teljességgel ingyenes, ugyanakkor rengeteg szolgáltatást kínáló NVDA (NonVisual Desktop Access) nevű képernyőolvasó ugyanis rendíthetetlenül tör előre.

Ingyenessége mellett rengeteg nyelven elérhető, támogatja a jelenkor gépein futó Windows operációs rendszereket, így A windows xp, Vista és 7 kezelését is lehetővé teszi, sőt a Windows 8 támogatása is folyamatosan fejlődik, a megjelenését követően hamarosan már ezt is támogatja majd. Az ingyenességnek azonban mindig akadnak hátulütői. Jelen esetben maga az ingyenesség. Ehhez ugyanis egy közkézen forgó, minőségében nem túl acélos beszédszintetizátorra van szükség, amely teljesen érthetően beszél és olvas fel minden információt, ám hangja kifejezetten frusztráló, fárasztó.

A magyar verziót fejlesztő csapat már jó ideje lobbizik azért, hogy egy megfizethető (egynyolcad) árú, ám mégis kellemesebb hangú beszéd készüljön a NVDA-hoz. Egy kellemes női hangról van szó, amelynek hangsúlyozását és hangját szokni kell, de az ingyenes gépi hangnál nagyságrendekkel kellemesebb. Érthetően beszél, hallgatása nem fárasztó. Az új beszédszintetizátort hazánkban a Net-média Alapítvány forgalmazza, ezzel is elkötelezve magát a szervezet kitűzött céljához: segíteni a fogyatékos emberek info-kommunikációs lehetőségeinek bővítését. A beszédhang online megrendelhető a vocalizer.nvda.hu web-oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában